Enerji Mühendisliği Bölümü Nedir?
Enerji ihtiyacı günümüzde artan nüfusla daha fazla kendinden söz ettirmiş olsa da makineleşmenin etkisi de oldukça fazladır. Makineleşme yeni meslek kolları, yeni meslekler de üniversitelerde ilgili bölümlere dönüştürülmüştür. Enerji mühendisliği bölümü, enerji alanında çalışmalar yapacak kişileri yetiştiren bölümdür. Mezunları, enerji alanında projeler hazırlayarak, enerji tedarik etmenin maliyetini en aza indirmeye çalışan kişilerdir. Bu bağlamda bolca saha çalışmaları yaparak, enerji araştırmaları yapar.
Enerji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Enerji mühendisliği bölümü temel mühendislik eğitiminin yanı sıra alan dersleri ile ders planını güçlendirmiştir. Enerji mühendisliği bölümünde genel olarak verilen dersler aşağıdaki gibidir:
- Teknik resim
- Fizik, kimya, matematik
- Bilgisayar programlama
- Malzeme bilimi
- Devre Analizi
- Kütle ve enerji denklikleri
- Mühendislik termodinamiği
- Enerji dönüşüm sistemleri
- Isı ve kütle aktarımı
- Enerji teknolojileri için malzeme
- Kontrol sistem analizi
- Sürdürülebilir enerji
Enerji Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Enerji mühendisliği bölümü, ısınma, hareket, soğutma, ses vb. alanlarında kullanılacak malzemelerin kalitesini, yenilenebilir olup olmamasına bakan kişileri yetiştirir. Bu bölümden mezun olan kişi Enerji Mühendisi olarak adlandırılır. Enerji mühendisinin çalışabileceği meslekler alanlarından birkaçı aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Mekanik Tesisatçılık
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
- Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
- Bor Enstitüsü
- Elektrik İşleri Etüt İdaresi
- Elektrik Üretim A.Ş
- Türkiye Elektrik İletim A.Ş
- Devlet Su İşleri
- Türkiye Kömür İşleri
- TEMSAN
- BM Hidrojen Enstitüsü
- Türkiye Atom Enerjisi Araştırma Kurumu
Enerji Mühendisliği Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Sanayi devriminden bu yana enerji ihtiyacı günden güne artmaktadır. Önceleri hem ulaşımda hem de ısınmada kömür gibi malzemeler kullanırken günümüzde kömür yerini doğal gaz, petrol ve elektriğe bırakmıştır. Enerji sadece ısınma veya makinelerin hareket etmesini sağlamaz. Yeni keşfedilen malzemelerin ne boyutta enerji verdiği, hangi alanda kullanılması gerektiğine karar veren kişiler enerji mühendisleridir. Bu yüzden hem kamuda hem de özel sektörde enerji mühendislerine oldukça ihtiyaç vardır.
Enerji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Nedir?
Enerji mühendisliği kazanan öğrenciler, bölümde 4 (dört) yıl boyunca eğitim alma hakkı kazanmış olur. 4 (dört) yıllık eğitim boyunca zorunlu dersler, üniversite ortak seçmeli ve alan seçmeli derslerini alarak kendilerini geliştirebilir.