Eski Çini Onarımları Bölümü Nedir?
Eski çini onarımları, geçmişten günümüze gelen kültür mimarımızla ilgili bir bölümdür. Yıllar öncesinden bugüne taşınan sanat ve kültürün buluştuğu çinicilik çalışmalarına sahip çıkmak, yeni yapılanları geliştirmek ve gelecek kuşaklara bir şekilde aktarım sağlamak için oluşturulmuştur. Aynı zamanda yapılanların ve yapılacak olanların özgünlüğünü kaybetmeden üzerinde değiştirilmesi gerekenleri değiştirmek, gerekli olan teknik çalışmaları başlatmak eski çini onarım bölümüne aittir.
Bu bölüm öğrencisini olması gereken bütün disiplin şartlarında, kendine has bir tasarımcı olmasını sağlar. Çinicilik ortalama bin yıldır var. Yani kısaca bu sanat dalının gelişmesini, gelecek nesillere taşınmasını, tarihsel dokunun korunmasını eski çini onarımları bölümü mezunu kişiler gerçekleştirir.
Dersler Hakkında
Eski çini onarımları, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinde verilmektedir. Hangi üniversitelerde bu bölümün olduğuna gelirsek; şu anda İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde bulunuyor. 2020 taban puanı 261 ve tavan puanı 299. Sadece 2 kontenjan hakkı bulunuyor. Eski çini onarımları bölümü eğitim süresi kaç yıldır? 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüme yalnızca özel yetenek sınavına girmiş ve sınavı kazanmış kişiler kabul edilir. Bu özel yetenek sınavlarını ne zaman olacağı ise tercih edilmek istenen üniversitelere ait internet sayfalarından kontrol edilebilir. Eski çini onarımları bölümü dersleri nelerdir?
- Genel İplik Bilgisi
- Teknik Çizim Perspektif
- Dokuma
- İkonoloji
- Çini Tasarımı
- Türk El Sanatları
- Halı Ve Kilim Tasarımı
Bu dersleri geçen öğrenciler 'eski çini onarımları lisans diplomasını' almaya hak kazanıyorlar.
Mezuniyet Sonrası
8 dönemi başarıyla tamamlayan eski çini onarımları bölümü mezunu ne iş yapar? Çinicilik sanatının ürünlerinin üretilmesini sağlar, yeni ürünleri kendi hayal gücüne göre tasarlar ve oluşturur. Üretilenlerin arttırılması ve aynı zamanda sürdürülebilmesi için uğraşır. Var olan ürünlere zarar gelmemesi için çabalar. Geçmişten gelen kültürü koruyarak geleceğe taşır. Eski çini onarımları bölümü mezunu iş olanakları nelerdir? Bu bölümden mezun olan kişiler, ilgili oldukları konularla ilgili her türlü yerde çalışabilirler. Tasarımlarını bu kariyer doğrultusunda yapabilirler. Kendi atölyelerini açabilirler, restorasyon yapılması gereken mekanların tasarımlarını gerçekleştirebilirler. Camilerin, türbelerin restorasyonlarının planına hakim olabilirler. Kendi tasarladığı ürünlerin satışını yapabilir. Özellikle Kütahya ilimizde ve buraya yakın bölgelerde bu sektör oldukça geniş yer tutmaktadır. Eski çini onarımları bölümü mezun kişilerin maaşları ortalama üç bin ve on bin Türk Lirası arasında değişmektedir. KPSS ile herhangi bir devlet kurumuna atama yapılamamaktadır.