Üniversitelerin lisans bölümleri arasında yer alan Fars dili ve edebiyatı bölümü Fars dilinin insanlara öğretilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için açılmış bir bölümdür. Bu bölümde tarihi eski olan Farsça’nın gelişimi, Farsça eserlerin incelemesi ve devletlere göre dilin kullanımı ve Farsça konuşma diline dair bilgiler verilir. Bölümü tercih ederek eğitim alan kişiler Farsça hakkında geçmiş ve günümüzdeki bilgileri edinerek çalıştıkları kurumlar ve yaptıkları çeviriler aracılığıyla geleceğe aktarılmasına yardımcı olurlar.
Üniversitelerde bulunan bölümler arasında yer alan Fars dili ve edebiyatı bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Lisans düzeyinde eğitim verilen bu bölümde Fars dilinin geçmişten günümüze kadar gelişimi öğrencilere anlatılarak onların dili başka nesillere aktarabilmelerine yardımcı olur. Bu bölümde okumak içinse dil puanının bölüm için yeterli olması gerekir.
Edebiyat Fakültesi bölümlerinden birisi olan Fars dili bölümünde 4 yıl boyunca eğitim verilir.
Bölümü tercih eden kişilerin eğitimleri boyunca üniversitede görecekleri dersler arasında şunlar yer alır;
Bölümde bu ana dersler yanı sıra seçmeli derslerde bulunur. Toplam 8 dönemde de başarılı olan kişiler lisans diplomasını almaya hak kazanarak mezun olurlar.
Üniversitelerin Fars dili bölümünde eğitim alan kişiler mezuniyetleri sonrasında kamu kurumlarında veya müzelerde çalıştıklarında Farsça eserlerin ve yazışmaların çevirilerini yaparlar. Ayrıca özel şirketlerde çalıştıklarında da eğer Fars dili kullanılan ülkeyle çalışıyorlarsa anlaşmaların ve çalışmaların doğru yapılmasını sağlarlar. Sözleşme ve anlaşmalar bölümün mezunlarının yaptıkları çeviriler sayesinde imzalanabilir.
Üniversitelerin fars dili ve edebiyatı bölümünü başarıyla bitirip mezun olan kişiler devlet ve kamu sektöründe çalışabilirler. Ayrıca özel sektörde de çalışarak bilgilerini değerlendirebilirler. Bölümden mezun olan kişilerin kamu alanında çalışabilecekleri kurumlar arasında şunlar yer alır; Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü, kütüphaneler, müzeler, üniversiteler ve elçiliklerdir. Ayrıca bu bölümü bitiren kişilerin Dil ve Tarih Kurumu’nda da çalışma imkanları vardır. Bunlar dışında Fars dili eserleri ve yabancı şirketler için çevirmenlik yapabilirler.