Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünün amacı, okullarda öğrencilere fen bilgisi dersini en verimli ve faydalı şekilde öğretmektir. Fen Bilgisi öğretmenliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenciler, öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, bilim ile ilgilenen ve deney yapabilecek yeteneğe sahip kişiler olmalıdır. Ayrıca öğrencilerle kolay iletişim kurabilecek ve sorumluluk sahibi olması aranan diğer özelliklerdir.
Fen bilgisi öğretmenliği Türkiye’de üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde yer alan bir bölümdür. Toplamda 4 (dört) sene eğitim alınan bir lisans programıdır. Eğer üniversitelerde hazırlık dersleri varsa bölüm süresi (5) yıla çıkabilir.
Fen Bilgisi Öğretmenliği, ağırlıklı olarak fizik, kimya ve biyoloji derslerinin öğrencilere verildiği bir lisans programıdır. Özel eğitim, psikoloji, rehberlik gibi öğrenciyi daha rahat anlamak adına verilen pedagojik formasyon dersleri de verilir. Böylece fen bilgisi öğretmenliği adayları bu dersler sayesinde öğrencileriyle daha rahat iletişim kurabilmekte.
Sınıf yönetimi dersi alan öğretmen adayları, sınıf ortamını nasıl idaresini daha kolay idare ederler. Bu dersler dışında da çeşitli dersler verilmekte. Bunlar; yer bilimi, çevre bilimi, matematik, evrim.
Zorunlu verilen derslerin yanı sıra üniversite ortak ve bölüm seçmeli dersleri de bulunur. Bu dersleri bölümün öğrencileri ilgi alanına göre belirler. Bölüm, diğer öğretmenliklerde de olduğu gibi staj uygulaması zorunluluğu tutulur. Öğrenciler, üniversitelerin seçtiği veya kendi belirlediği eğitim kurumlarında belli bir süre staj yapar. Stajını başarıyla tamamlayan öğrenciler, mezun olmaya hak kazanabilir.
Fen bilgisi öğretmenliği bölümünden mezun olan kişiler fen bilgisi öğretmeni unvanı alır. Ayrıca lisans programı diplomasına sahip olurlar. Bu 4 (dört) yıllık lisans programından mezun olanlar öğretmenlik yaparlar. Eğitim kuruluşlarında öğrencilere belli bir müfredattaki konuları anlatmak ile sorumludurlar. Öğrencilere sınav yapıp seviye belirlerler. Öğrencilere gerektiğinde danışmanlık yapabilmektedirler.
Fen bilgisi öğretmenliğinden mezun olan kişileri iki farklı sektör bekler;
Fen bilgisi öğretmenleri için iki alanda da iş bulabilir. Kamuda çalışmak isteyen fen bilgisi öğretmenliği mezunları, KPSS sınavına girerek yeterli puanı alarak atanabilir.
Sınava hazırlanmak ya da atanma ile uğraşmak istemeyenler için özel sektör iş kolları devreye girer. Özel okullar, dershaneler, etüt merkezleri gibi özel eğitim kuruluşlarında çalışabilir. Aynı zamanda özel ders verebilir veya ev öğretmenliği alanlarına yönlenebilir.
Ancak özelde çalışma şartları devlete göre daha yoğundur. Çalışma saatleri, tatil hakları kamu alanındaki öğretmenlere göre daha fazladır.