.
Sinema sektöründe yaşanan gelişmelere bağlı olarak, çeşitli bölümler açılmıştır. Bu bölümlerin asıl amacı; sinema alanında ortaya çıkarılacak olan ürünlerin daha kaliteli olmasını sağlamak, güzel içeriklerin donanımlı teknik bilgiyle buluşmasına bağlı olarak kaliteli sonuçlar ortaya çıkarmaktır. Doğrudan bu durumları oluşturmak amacıyla açılan bölümlerin başında film tasarımı ve yönetmenliği bölümü gelir. Bu bölüm ile alakalı olarak; bölümün kaç sene eğitim süresine ihtiyaç duyduğu, derslerinin neler olduğu, gibi konular merak edilir.
Her bölüm, eğitim içeriğine bağlı olarak farklı sayılarda öğrenim yılını zorunlu kılar. Bu durum, film tasarımı ve yönetmenliği bölümü için de doğrudan geçerlidir. İçeriğinin geniş çaplı olması, alınması gereken eğitimlerin uygulama açısından önemli olmasına bağlı olarak dört yıllık eğitim verilir. Eğitim esnasında yaşanacak olan devamsızlık durumları, derslerde yaşanacak başarısızlık durumlarına bağlı olarak yıl veya dönem olarak okul uzatma durumları görülebilir. Benzer şekilde, başarılı eğitim sürecine bağlı olarak yıl veya dönem olarak erken mezuniyet durumu yaşanabilir.
Kendi içeriğine uygun olarak çeşitli eğitimler gerektiren ve bu eğitimler için zorunlu dersler bulunduran film tasarımı ve yönetmenliği bölümünde alınması gereken dersler vardır.
Bu dersler şu şekilde ifade edilebilir.
Ayrıca, seçmeli dersler içerisinden; Türkçe, inkılap tarihi ve üniversite tarafından belirlenecek olan bir yabancı dile ait seçmeli dersin de alınması gerekir.
Film tasarımı alanı, filmlerin son şeklinin verildiği alandır. Oyuncuların rolleri kayıt altına alındıktan sonra; seslerin, efektlerin, dizaynın ayarlanması durumu gereklidir. Bu noktada film tasarımcıları rol alır ve filmin bitirilmesi işini üstlenirler. Bu bölümden mezun olduktan sonra, sinema filmleri düzenlenebilir, çekimler esnasında yönetmenlik yapılabilir, stüdyolarda sadece düzen alanına yoğunlaşma yapılabilir. Ayrıca, televizyon programları için de çalışma gösterilebilir. Kamera arkası düzeni, canlı yayın kontrolü gibi işler yapılabilir.
İş olanaklarının başında; sinema sektörü, özel sektör ve televizyon programları gelir. Bu olanakların dışında; kişi kendi filmini çıkarabilme ve özel olarak çalışabilme olanağına da sahiptir. Yönetmenlik yapmak ve düzenleme arasından, kişiye en uygun olanak tercih edilmelidir.