SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.
ÖZÜR DİLERİZ.

Fizik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Fizik Bölümü Nedir?

Fizik her türlü alanda karşımıza çıkan bir bilim dalıdır, hayatımızın var oluş aşamasından yaşayıp tarzımıza kadar her alanda fizik kuralları ile karşılaşırız. En temel bilim dalıdır. İnsanları, doğayı, fiziği, madde kavramını, enerjileri, evreni, yıldızları, atomu kısaca her şeyi kapsar.

Bu bilim dalı hakkında araştırmalar yapan bölümde fizik bölümüdür. Öncelikle bu bölümde eğitim görmek isteyen kişi fizik, kimya, biyoloji gibi sayısal derslere ilgi duymalıdır, liseden itibaren fiziğe karşı daha yatkın olmalıdır ki zorlanmasın.

Fizik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Fizik bölümü 4 yıllık lisans eğitimi altında verilmektedir, toplam 240 kredi mezun olmak için gereklidir.

Fizik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fizik bölümü oldukça kapsamlı bir bölümdür, ancak mühendislik olmadığı için her alanla alakalı ders yoktur, fizik ve kimya ağırlıklı dersler bulunmaktadır.

Dersler şu şekilde sıralanabilir;

  • Fizik lab
  • Genel kimya
  • Genel matematik
  • Dalgalar ve optik
  • Diferansiyel denklemler
  • Termodinamik
  • Modern fizik
  • Kuantum fiziği
  • Teorik mekanik
  • Atom ve molekül fiziği

Görüldüğü üzere fiziğin her türlü detayı öğretilmektedir, dersler tamamen fizik bilimine bağlıdır. Laboratuvar derslerinde deneyler de yapılmaktadır, bu sayede öğretilenler teoride kalmamaktadır, pratiğe geçirilmektedir.

Fizik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mezun olduktan sonra alanına bağlı olarak farklı alanlarda, özel ve kamu kuruluşlarında işe başlayabilirler. Evren ve insan yaşamı her dönem araştırmaya açık olduğu için fiziğin gerekliliği hiçbir zaman azalmaz, bu yüzden ilgi gören bir meslektir. Fizik bölümünden mezun olan kişiye fizikçi denir. Bilim insanı, araştırmacı, gibi unvanları da çalıştıkları yere göre alabilirler.

Akademisyen, fizik öğretmeni, fen bilgisi öğretmeni, araştırma görevlisi, uzay bilimcisi ve enerji sistemleri bilimcisi diğer sahip olabilecekleri unvanlardır. Mezun olduktan sonra tamamen fizik üzerine yoğunlaşırlar, çalışmalar ve araştırmalar yaparlar, bildiklerini yeni nesillere aktarırlar ve geçmişte gerçekleştirilmiş olan çalışmaların üzerine katkıda bulunmaya çalışırlar. Ya da farklı alanlarda olmak isterlerse hastanelerin radyoloji bölümünde durabilirler.

Fizik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bir fizikçi kolay kolay işsiz kalmaz, en azından devlette veya özel bir kurumda öğretmen olarak çalışır. Bunun için KPSS sınavına girmesi gerekebilir. Alanı diğer mesleklere göre çok geniş değildir, bu yüzden belli bir sınırda devam etmeleri gerekir.

Ancak bir konu üzerinde yoğunlaşırlarsa ve araştırmalarını ilerletirlerse sadece kendi ülkelerinde değil tüm dünyada tanınan birine dönüşebilirler. Kamuda öğretmen dışında devlete bağlı olan enerji kurumları ve bakanlıklarda da çalışabilirler.