Yaşanan bir olayı veya merak duyulan bir olayı araştıran, objektif bir değerlendirme kapsamında kitlelere sunan kişiye gazeteci denir. Gazeteciler basın sektöründe çalışırlar. Doğru bilginin insanlara ulaşması açısından öğretim sunan bölüm Gazetecilik Bölümü olarak adlandırılır.
Bir lisans bölümü olan gazetecilik yalnızca sözel puan üzerinden öğrenci kabul etmektedir. Gazetecilik bölümünün öğretim süresi 4 yıldır. Bu kapsamda 8 yarıyılı başarı ile tamamlayan öğrenciler "Gazeteci" ünvanını almaktadır.
Üniversiteden üniversiteye değişen ders programları ile karşılaşmak mümkündür. Gazetecilik bölümü okuyan ve Gazetecilik mesleğini yürütecek olan kişiler birçok alanda yeterli olmalıdırlar. Bu kapsamda Gazetecilik bölümünde neredeyse her alana dair derslerle karşılaşmak mümkündür. Gazetecilik Bölümü dersleri arasında başlıcaları şunlardır:
Bu dersler üniversitelerin ders programları kapsamında değişiklik gösterebilmektedir.
Üniversitelerin Gazetecilik Bölümünden mezun olan kişiler sosyoloji, siyaset, basın tarihi ve felsefeden edinilen bilgiler ışığında değerlendirmeler yaparlar. Olan olaylar kapsamında haber yazımı, sayfa düzenlemeleri, araştırmacı gazetecilik gibi alanlarda çalışabilirler.
Gazetecilik bölümünden mezun olan kişiler radyo, televizyon, gazete gibi birçok yerde görev alırlar. Haberler açısından araştırma yapan kişiler gerekli durumlarda röportajlar gerçekleştirirler. Editörlük ya da fotoğrafçılık da dahil olmak üzere birçok alanda kendilerine rol bulabilirler.
Üniversitelerin Gazetecilik bölümünden mezun olan kişileri geniş iş olanakları karşılamaktadır. Genellikle televizyon ve radyo üzerine olan iş imkanları bol boldur.
Gazeteciler gerek basılı gerekse web üzerinden yayın yapan gazetelerde görev alabilirler. Gazeteciler muhabir, haber analisti, haber sunucusu gibi pek çok pozisyonda görev alabilirler. Özellikle televizyon ve radyo dünyasına ilgi duyan gazeteciler bu alanlarda kendilerine iş imkanı bulabilirler.
Ayrıca gazetecilik alanında bilimsel çalışmalara da yönelebilirler. Uzmanlaşan Gazetecilik bölümü mezunları üniversite kadrolarında da kendine iş imkanı bulabilir. Üniversitede hocalıktan spikerliğe kadar geniş bir spektrumda iş hacmi olan gazetecilik bu gibi nedenler dahilinde sık tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır.