Mühendislik ve tıp bilimine dair ilkeleri birleştiren Genetik ve Biyomühendislik Bölümü son dönemlerde revaçta olan bölümdür. Bölümün amacı, biyoteknoloji alanında yeterli öğrenciler yetiştirmektir.
Teknik bilgi bakımından yeterli, meslek hayatında bilgi birikimini kullanabilecek, farkındalıklara sahip yetkin bireyleri sektöre kazandırma amacı güdülmektedir. Genetik ve Biyomühendislik bölümü öğrencileri isminden de anlaşılacağı üzre biyoloji üzerine mühendisliği planlar.
Üniversitelerin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü lisans programı içerisinde öğretim sunmaktadır. Bu kapsamda Genetik ve Biyomühendislik Bölümü 4 yıllık bir öğrenim süresine sahiptir. 240 AKTS dolduran öğrenciler bölümden mezun edilir.
Üniversitelerdeki Genetik ve Biyomühendislik Bölümü içerisinde farklı müfredatlar uygulanabilmektedir. Gerek eğitici yetersizliği gerek imkan kısıtlılığı gibi konularda bazı derslerin verilmesi mümkün olabiliyor.
Bu kapsamda değişkenlik gösterebilse de Genetik ve Biyomühendislik Bölümü dersleri genel hatları ile şu şekilde listelenebilir:
Bu bölümler kapsamında birçok bilim dalından faydalanan Genetik ve Biyomühendislik Bölümü son dönemde değerlenen bölümler arasındadır. Bu bölümden mezun olan kişilere "Genetik ve Biyomühendislik Lisans Diploması" takdim edilir.
Tıp ve biyoloji alanlarında var olanı daha iyi anlamak adına araştırmalar yaparlar. Karşılaşılan sorunları çözmek adına çalışmalar yürütürler. Tarım, biyolojik teknikler, adli tıp, araştırma laboratuvarları, kimya gibi araştırma alanlarına sahiptirler.
Öğretim programını tamamlamış, Genetik ve Biyomühendislik Bölümünden mezun olmuş kişiler birçok özel ve devlet kurumlarına iş olanağı bulabilmektedir. Sağlık sistemi içerisinde çeşitli kademeler ve görevlerde yer bulabilen Genetik ve Biyomühendislik bölümü bu açıdan önemlidir.
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) dahilinde kamu sektöründeki atamalar gerçekleştirilmektedir. Bu sınav üzerinden yeterli puana ulaşmış kişiler devlet kurumlarında çalışmaya hak kazanırlar. Özel sektör içerisinde de bir çok çalışma alanı bulunmaktadır. Adli tıp, laboratuvarlar, tanı merkezleri, genetik gibi alanlarda iş olanakları bulabilen bu bölüm son dönemlerde revaçta olan bir bölümdür.
Akademik anlamda bir kariyer imkanı da sunan bölüm birçok alanda uzmanlaşmaya imkan tanımaktadır. Genetik ve Biyomühendislik Bölümü bu kapsamda çok tercih edilen, geniş iş olanaklarına sahip, önemli bir bilim alanıdır.