Geomatik Mühendisliği Bölümü Nedir?
Haritacılık ve veritabanları üzerine çalışmalar yürüten Geomatik Mühendisliği fotogrametri, ölçme, jeodezi, mekansal bilgi sistemleri, uzaktan algılama, küresel konumlandırma sistemleri konularında çalışmalar içerir. Geomatik Mühendisliği yaşanılan çevreyi daha iyi tanımak ve tanımlamak, çevrenin organize edilmesini sağlamak, planlamaları gerçekleştirmek gibi büyük görevlere sahiptir.
Ayrıca çevre ile ilgili olarak süreçlerin kolaylaştırılması adına teknikler geliştirilmesini de içeren bu alan elde edilen verilerin incelenmesini ve topyekün anlamlandırılmasını da içerir. Teknik bir bilgi açısından yeni yeni deneyim sahibi olan bu bölüm çevre bilimleri ile ilgilenen kişilere öğretim sağlamaktadır.
Geomatik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversiteler bünyesindeki Geomatik Mühendisliği bölümü bir lisans bölümüdür. Sayısal puan dahilinde öğrenci kabul eden bu bölüm 4 yıllık bir öğretim süresine sahiptir. 8 yarıyıl yani 4 yılın sonunda Geomatik Mühendisliği bölümünden mezun olmaya hak kazanan öğrenciler Geomatik Mühendisi ünvanını kazanmaktadır.
Geomatik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitelerde yer alan Geomatik Mühendisliği bölümünün ders programı üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir. Geomatik Mühendisliği bölümünü okuyan öğrenciler başlıca şu dersler hakkında öğretim görmektedir:
- Temel Ölçme Bilgisi,
- Kartografya,
- Analitik Geometri ve Vektör Hesaplamaları,
- Sayısal Görüntüleme ve Yorumlama,
- Uzaktan Algılama,
- Jeodezik Referans Sistemleri,
- Jeomorfoloji
- Deformasyon Ölçmeleri ve Analizi,
- Uydu Jeodezisi
- Lazer Tarama Temelleri
Geomatik Mühendisliği diğer bilim dallarına ait birçok veriden faydalanırken aynı zamanda diğer bilim dallarına esin kaynağı da olmaktadır.
Geomatik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Üniversitelerin Geomatik Mühendisliği bölümünden mezun olan ve Geomatik Mühendisi olarak ünvanlandırılan kişiler dünyayı bir bütün halinde ya da bir kısmına dair incelemelerde bulunur. Bu kapsamda uydular ile ilgili birçok kararda bu bilim dalından faydalanılır.
Geomatik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş Geomatik Mühendisleri için kariyer adına birçok seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında devlet kurumlarında çalışma yürütülmesi önemli bir yer kaplar. Devlet kurumları arasından şuralarda Geometik Mühendisleri görev alabilirler:
- Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı,
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
- Karayolları Genel Müdürlüğü,
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
- Belediyeler,
- İller Bankası Genel Müdürlüğü
Devlet bünyesinde çalışmayı planlayan Geomatik Mühendisleri KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı)'ye girmiş ve yeterli puan almış olmalıdır.