Gerontoloji Bölümü Nedir?
Lisans eğitimi verilen bölümler arasında yer alan gerontoloji bölümü aynı zamanda yaşlılık bilimi bölümü olarak da adlandırılan bir bölümdür. Bu bölümü kazanan üniversite öğrencilerine ders olarak yaşlıların hayat kalitelerini artıracak çalışmalar öğretilir. Bu sayede yaşlı bireyler yaşamlarına kaliteli bir şekilde devam edebilirler. Bölümde eğitim alan kişiler yaşlılara nasıl yaklaşmaları gerektiğini, onlarla iyi anlaşmanın yollarını ve yaşlıların sorunlarına çözüm üretmeyi öğrenirler. Böylelikle yaşlılarla ilgili hizmet veren alanlarda çalışabilirler.
Gerontoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Gerontolog yetişmesini sağlayan bölüm lisans seviyesinde olan bir bölümdür. Bu sebeple de yaptıkları tercih sayesinde gerontoloji bölümünde okumaya hak kazanan kişiler 4 yıllık lisans eğitimi alırlar. Bölümde eğitim görevlileri tarafından verilen derslerin yanı sıra uygulamalı dersler de verilir. Eğitimlerini sorunsuz bir şekilde tamamladıklarında da gerontolog olarak çalışmaya başlarlar.
Gerontoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
Huzur evi ve yaşlı bakım merkezlerinde çalışacak kişiler yetişmesini sağlayan bölümü tercih eden kişiler 8 dönem boyunca teorik ve uygulamalı eğitim alırlar.
Gerontolog adaylarının bölümde gördükleri derslerden bir kısmı şöyledir;
- Sosyal Antropoloji
- Hukuk
- Ekonomi
- Yaşlanma Teorileri
- Psikoloji
- Biyoloji
- Personel Yönetimi
- Gerontolojiye Giriş
- Yaşlılık ve Anatomi
- Sosyoloji
- Yaşlılık Farmakolojisi
Bu dersleri ve uygulamalı derslerini başarılı olarak veren bireyler gerontolog unvanını kazanırlar. Bu unvan sayesinde de kurum ve kuruluşlarda çalışmaya başlarlar.
Gerontoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Üniversitelerin lisans bölümünde aldıkları eğitim neticesinde gerontolog olan kişiler huzur evlerinde veya bakım evlerinde çalışırlar. Burada kalan yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için onlara yardımcı olurlar. Ettikleri yardım sayesinde de yaşlı olan kişilerin hayat standartlarının daha iyi olmasını sağlarlar. Ayrıca huzur evi gibi kurumlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyesi olarak çalışarak kurumların kusursuz hizmet vermesini sağlarlar.
Gerontoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Aldıkları dört yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler aldıkları eğitimin getirisi olarak çeşitli iş olanaklarına sahip olurlar. Bu iş olanakları özel şirketler ve devlet kurumları olarak ikiye ayrılırlar. Bölümden mezun olan kişilerin çalışabildikleri yerler arasında huzur evleri, sağlık merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, bankalar, hastaneler, turizm merkezleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları vardır.
Gerontolog olan kişiler bu kurumlarda ayrıca yönetici kadrolarında çalışmaya da hak kazanırlar. Bankalarda çalışan kişiler emeklilik sigortası gibi bölümlerde çalışarak yaşlıların emeklilik hayatı için gerekli bilgileri vererek işlemler yaparlar. Ayrıca gerontologlar otellerde çalışarak yine yaşlıların tatillerini sağlıkları açısından olumlu bir şekilde geçmesi için yardımcı olurlar. Gerontoloji bölümü mezunları üniversitelerde ise araştırma görevlisi veya akademik personel olarak çalışma hakkı elde edebilirler.