Gıda Mühendisliği Bölümü Nedir?
Gıda insanın hayatını idame ettirebilmesi açısından önemli olan temel ihtiyaçlardan birisidir. Gıda alanında beslenme ihtiyacının en iyi şekilde sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürecek kalifiye kişiler yetiştirmek adına Gıda Mühendisliği bölümü açılmıştır. Gıda sektörüne fayda sağlayacak kişilere bilimsel eğitimler verilmesi ile donanımlı kişiler olması amaçlanmaktadır.
Gıda sektörü sert bir bölüm olması sebebiyle disiplinli, katı çalışma kurallarına sahip bir sektör olarak bilinmektedir. Disiplinli öğrencilerin bu alan dahilinde başarılı olması, bu öğrencilerin ilgileri dahilinde Gıda Mühendisliği Bölümüne yönlendirilmesi önemlidir.
Gıda Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversiteler bünyesindeki Gıda Mühendisliği Bölümü lisans programı kapsamında değerlendirilmektedir. 4 yıllık bir öğretim süresine sahip olan bölümün önemli özellikleri bulunmaktadır. 240 AKTS dolduran öğrenciler bölümden mezun edilir.
Gıda Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitelerin bünyesinde öğretim sunan Gıda Mühendisliği Bölümü önemli bilim dalları ile birçok noktada kesişmektedir. Gıda Mühendisliği tercih eden bir öğrenci birçok alana ait dersleri görebilmektedirler.
Bu dersler arasında başlıcaları şunlardır:
- Gıda Biyokimyası,
- Kimya,
- Bitkisel Yağ Teknolojileri
- Analitik Kimya,
- Beslenme İlkeleri,
- Organik Kimya,
- Gıda Güvenliği,
- Moleküler Biyoloji Genetik,
- Mühendislik Çalışmalarında İstatistiksel Yöntemler,
- Gıda Katkı Maddeleri
Üniversite programları kapsamında farklı dersleri içeren programlar da söz konusu olabilmektedir.
Gıda Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Üniversitelerin Gıda Mühendisliği Bölümlerinden mezun olan öğrenciler özel ya da kamu sektörlerinde kendilerine iş bulurlar. Gıda sektörü hiç bitmeyecek bir sektördür.
Bu anlamda gıdaların denetlenmesi, kontrollerin gerçekleştirilmesi adına pozisyonlarda görev alabilmektedirler. Ayrıca hijyen kurallarına uyulmasını denetlemek adına, üretim aşamasında oluşabilecek sorunları önceden öngörmek ve çözümlemek adına görevlerde de çalışabilirler.
Gıda Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Gıda hiç bitmeyecek bir sektör olarak insan hayatındaki önemini korumaktadır. Her geçen gün gıda sektörünün önemi biraz daha ortaya çıkmaktadır. Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler birçok alanda iş imkanlarına sahiptir. Olanak olarak gerek özel sektörde gerekse devlette kendine pay bulan Gıda Mühendisleri geniş bir iş portföyüne sahip olurlar.
Araştırma geliştirme, kalite kontrol, satış pazarlama gibi bölümler dahilinde çalışma imkanı sunulabilen bölüm mezunları genel itibariyle bu 3 bölümü tercih etmektedir. Rahat bir iş hayatı sunan bu meslek birçok kişinin hayalidir. Bu meslek dahilinde KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterlilik sağlanabilirse devlet bünyesinde çalışmak da mümkün olmaktadır.