Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte gıda ve tüketim ürünlerine olan ihtiyacın da giderek artması nedeniyle gıda güvenliği ve gıda teknolojisi gibi konularda yapılan çalışmalar da artmıştır. Gıda ürünlerinin üretim sürecini ele alan gıda teknolojisi (MYO) bölümünün temel amacı; bölümü okuyan öğrencilere yenilikçi bakış açıları kazandırarak gıda üretiminin yapıldığı gerek küçük gerek büyük fabrikalardaki gıda üretim aşamalarını denetlemek ve insan sağlığına uygun kaliteli üretim yapılmasına katkı sağlamaktır.
Üniversiteden başarıyla mezun olan gıda teknolojisi (MYO) bölümü öğrencileri gıda teknikeri ünvanını kazanmakta ve gıda üretiminin ilk aşaması olan ham madde toplanma sürecinden gıda ürünlerinin toplanmasından depolanmasına kadar olan aşamaları kontrol eder ve gıda sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
Gıda teknolojisi bölümü okumayı düşünen adayların yenilikçi, araştırma yapmayı seven ve insan sağlığı için çalışma yapmak isteyen adayların gıda mühendisliği bölümünü tercih etmesi faydalı olacaktır.
Gıda teknolojisi bölümünün eğitim süresi diğer meslek yüksekokulları bölümlerinde olduğu gibi 2 yıl ve 4 yarıyıl olacak şekilde programlanmıştır. 2 yılı başarıyla tamamlayan öğrenciler gıda teknikeri unvanıyla gıda teknolojisi (MYO) bölümünden mezun olmaktadır.
Gıda teknolojisi bölümünde 2 yıl boyunca biyoloji, genetik, fizik ve kimya gibi alanlarda uzman yapmayı amaçlayan dersler verilmektedir.
Gıda teknolojisi bölümünde verilen dersler arasında;
Gibi biyoloji ve genetik ağırlıklı dersler verilmektedir.
Gıda teknikeri olarak gıda teknolojisi (MYO) bölümlerinden başarıyla mezun olan öğrenciler hijyen ve depolama tekniklerini denetlemek, gıda ürünlerinin analizini yapmak, iş organizasyonu yapmak ve gıda üretim aşamalarını ile ilgili teknolojik fikirler geliştirmek gibi görevlere sahiptir.
Gıda teknikerleri; gıda sanayisi ile ilgili çalışmalar yapan kamu kuruluşlarında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında, sağlık enstitülerinde ve laboratuvarlarda ya da özel sektördeki gıda üretim kuruluşlarında çalışma imkanlarına sahiptir. Bunun yanında; et, tavuk ya da işlenmiş et ürünleri üretimi yapan kurumlardaki gıda üretim sürecinin sağlığa uygunluğunu ve depolama imanlarını denetlemek de gıda teknikerlerinin sahip olduğu çalışma olanaklarından birisidir.