.
Güverte bölümü denizcilik fakültelerinde alınan ve gemilerle ilgilenen bir bölümdür. Bu bölüm gemi projelerini hayata geçirecek ve hazırlanan projelerin incelenerek değerlendirilmesini sağlayacak kişilerin yetişebilmesi için hizmet verir. Gemi projelerinin çizim yapabilecek elemanlar aracılığıyla yapılacağının fark edilmesi sebebiyle açılan bölümde eğitim alanlar çizim yaparlar. Aynı zamanda da yaptıkları çizimleri denizcilik dünyasına kazandırabilirler.
Üniversite eğitimi için güverte bölümünü tercih eden kişilerin alacağı eğitim süresi 4 yıldır. Tercihlerinde bölümü yazan kişiler kabul edildikleri durumda 4 yıl boyunca eğitim alırlar ve bu eğitimi başarılı not ortalamasıyla bitirdiklerinde de lisans mezunu bireyler olurlar. Aldıkları diploma ve bilgilerinin etkisiyle de gemi çizim projelerinde ve nakliyat şirketlerinde çalışırlar.
Denize ve deniz araçlarına tutkuları sebebiyle bölümü tercih eden kişiler lisans eğitimi alırlar. Bu sebeple de eğitim süresi genellikle 4 yıl sürer.
Tercihlerinde güverteye yer veren kişilerin eğitim hayatları boyunca görecekleri dersler arasında şu dersler bulunur;
Şeklindeki derslerin eğitimini alarak denizcilik alanında çalışmalar yapmaya başlarlar. Ayrıca bu bölümü tercih eden kişiler fizik ve matematik gibi sayısal derslerinde eğitimini alırlar. Başarılı olmaları dolayısıyla aldıkları diplomaları sayesinde de ülkeye denizcilik alanında başarı getirecek çalışmalar yaparlar.
Üniversite tercihlerinde güverte bölümünü yazarak 4 yıllık eğitimlerini başarılı bir şekilde bitiren kişiler çalıştıkları kurumlara göre farklı görevlerde bulunabilirler. Bölümden mezun olan kişilerin yaptıkları işler arasında gemi proje tasarımlarını hazırlamak ve hazır projelerin eksiklerini gidermek yer alır. Ayrıca bu bölümden mezun olan kişiler gemi tasarım atölyelerinde çalışmaları durumunda projeler için gerekli malzemelerin tamamlanmasını sağlarlar. Bunun dışında gemilerin yönetimi alanında da çalışabilirler.
Bölümden mezun olan kişiler gemicilik sektöründe bulunan çeşitli alanlarda çalışabilirler. Bu sayede de fakültede edindikleri bilgileri hayata geçirebilirler. Bölümün mezunlarının yararlanabilecekleri iş olanakları kamu sektörü ve özel sektörde yer alır. Bu bölümden mezun olanların çalışabilecekleri yerler arasında gemi tersaneleri, liman işletmeleri, denizcilik şirketleri, limanlar, gemi yapım atölyeleri ve nakliyat şirketleri bulunur. Bu kişiler ayrıca uzun yol gemilerinde zabit olarak çalışabilirler.