.
İlk ortaya çıktığı zamanlarda halkı inandırma sanatı olarak adı geçen bölümdür, adından da anlaşılacağı üzere halkla ilişkiler kapsar. Bir kuruluşun, kurumun veya örgütün irtibat halinde olduğu kişilerle veya müşterileri ile iletişim halinde olmak, duygu ve düşüncelerini korumak, anlayışla ve güven ortamı içinde devamlılığını sürdürmektir. Halkla ilişkilerde asıl amaç algı yaratmak, yönetmek, ikna yeteneğini konuşturmaktır. Bu sayede kurum ve kuruluşların hizmetleri karşı tarafa daha hızlı bir şekilde aktarılır.
Halkla ilişkiler 4 yıllık eğitim süresi olan bir lisans bölümüdür. Bazı üniversitelerde bölüm Halkla İlişkiler ve Reklamcılık şeklinde geçmektedir. Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü ise 2 senelik önlisans bölümüdür. Eğer bölüm ingilizce okunuyorsa PR şeklinde bir kısaltma olur, bu public relation anlamına gelmektedir. Evrensel ismi de bu şekildedir.
Halkla ilişkiler bölümü dersleri tamamen mezun olduktan sonra işe yarayacak, alan dersleridir. Kişilerin analitik, çöüzüm odaklı ve yenilikçi düşünmesine yardımcı olur ve iletişim becerilerini güçlendirir.
Dersleri şu şekilde sıralanabilir;
Her üniversitede bu dersler değişiklik gösterebilir, bilgiye ve geleceğe yönelik planlamaya dayalı dersler alınmalıdır.
Mezun olduktan sonra özel veya devlet kurumlarının tanıtım bölümlerinde, reklam ve kamuoyu araştırma şirketlerinin tanıtım ve araştırma bölümlerinde çalışabilirler. Bunun dışında fabrika, özel işletme, hastane, banka gibi yerlerde yine tanıtım amacıyla çalışabilirler. Halkla ilişkiler diye özel bir departman tüm kurum ve kuruluşlarda bulunur.
Ayrıca mezun olduktan sonra sahip oldukları formasyon ile lise ve benzeri kuruluşlarda gazetecilik ve halkla ilişkiler öğretmeni olarak hizmet verebilirler. Asıl amacı, markayı halka tanıtmak adına çeşitli araştırma ve çalışmalarda bulunmaktır.
Her geçen gün talep artan bir iştir, bu yüzden iş olanakları oldukça gelişmiştir. Her sene farklı kurum ve kuruluşlar, özel sektöre ait şirketler ortaya çıkmaktadır ve hepsi halkla ilişkiler mezununa ihtiyaç duymaktadır, bu yüzden asla modası geçmeyecek olan bir meslektir.
Dünyadaki kurumların marka bilinirliği arttırmak, halka iletmek ve ikna yeteneği ile verilmesi amaçlanan mesajları doğru bir şekilde vermek her zaman bir ihtiyaçtır. Hemen hemen tüm sektörlerde iş bulunabilir. Memur olarak atanabilir veya KİT'lerde uzman olarak görev alabilir.