Havacılık Yönetimi Bölümü Nedir?
Diğer lisans bölümlerine göre daha az bilinen ve nispeten daha az tercih edilen bölümlerden birisi olan havacılık yönetimi bölümü lisans programının temel amacı havacılık sektöründe yer alan kurum ve kuruluşlara yetişmiş eleman yetiştirmektir. Dünya transit yolcu trafiğinin çok büyük bir bölümünün havayolu ile yapıldığı ve hava ile ilgili kurum ve kuruluşların yüksek gelirler elde ettiği düşünüldüğünde havacılık yönetimi mezunlarının bu kurumlarda çalışma olasılığı oldukça yüksektir.
Bu noktada havacılık yönetimi lisans programı sektörün ara eleman ihtiyacını büyük ölçüde karşılasa da bu bölümde okuyan öğrencilerin bölüm dışında yabancı dillerini de geliştirmesi ve açık alanda hızlı sürelerde iş yapabilme yeteneğine sahip olması bireyler için faydalı olacaktır.
Havacılık Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Çoğu kişi havacılık yönetimi bölümünün 2 senelik bir bölüm olduğunu düşünmektedir. Ancak havacılık yönetimi bölümünün normal eğitim süresi 4 sene ve 8 yarıyıl olacak şekilde programlanmıştır. 4 senenin sonunda aldığı eğitim ve dersleri başarıyla tamamlayan adaylar havacılık yönetimi bölümünden mezun olma hakkını elde etmektedir.
Havacılık Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Havacılık yönetimi lisans programı hem uygulamalı hem de teorik derslere sahip bir bölümdür.
Bu dersler arasında;
- Havacılığa Giriş ve Uçuş İlkeleri
- Meteoroloji
- Hava Taşımacılığı
- Yolcu Hizmetleri
- Havaalanı Sistemi
- Yolcu Güvenliği
- Genel Havacılık
- Hava Hukuku
- Havacılık Güvenliği
Gibi dersler bulunmaktadır.
Havacılık Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?
Havacılık sektörünün giderek genişlediği ve turizm hareketliğinin büyük bir bölümünün hava yolu ile gerçekleştiği düşünüldüğünde havacılık yönetimi mezunlarına büyük görevler düşmektedir. Havacılık yönetimi mezunları; havacılık sistemi ile ilgili geniş bir bilgiye sahip olmaktadır. Yeni mezunlar dilerlerse hava yollarında sahada hostes, operasyon merkezinde yardımcı, lojistik departmanı, uçuş operasyon yönetimi gibi birçok yerde iş yapabilme imkanına sahiptir.
Havacılık Yönetimi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Havacılık yönetimi bölümünün iş olanakları oldukça geniştir. Bu seçenekler arasında; hava yollarında hosteslik, uçuş operasyon yönetimi biriminde eleman, hava kontrolörü, lojistik alanında ara eleman gibi seçenekler yer almaktadır. Ayrıca özel ve kamuya bağlı hava yolu şirketlerinde muhasebe ve pazarlama, insan kaynakları departmanı, ikram hizmetlerinin hazırlanması, kalite ve güvenlik gibi alanlarda çalışma imkanı bulunmaktadır. Özetle havacılık yönetimi bölümünden mezun olmuş ve en az bir yabancı dil bilen bir kişinin havacılık sektöründe iş bulma problemi yaşaması düşük bir ihtimaldir.