İnsanların yetenekleri sayesinde eğitim alabilecekleri bölümler arasında heykel bölümü bulunur. Bu bölüm yetenekleri sayesinde bölüme kabul edilen kişilerin heykellerin nasıl yapılacağını, hangi malzemelerin kullanılabileceğini ve hangi tekniklerin kullanılacağını öğrenmelerini sağlar. Bölümde eğitim alan ve heykele dair pek çok bilgiye sahip olan kişiler ülkeye yararlı eserler veren sanatçılar olarak sanatın gelişmesine katkı sağlarlar.
Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı olan bölümde verilen eğitimin süresi 4 yıldır. Heykele ilgi duyan kişiler bu bölümde okuyabilmek için yetenek sınavına girerler. Yapılan sınavda yeteneklerinin olduğunun anlaşılmasıyla da bölümde okumaya hak kazanırlar. Böylelikle de bölümde okuyarak eğitim sonunda lisans diplomasını ve heykeltıraş unvanını alırlar.
Üniversite bünyesinde yapılan yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden bölümün eğitim süresi 4 yıldır.
Bölümden 4 yıl boyunca heykel alanında eğitim alacak kişilerin görecekleri derslerin isimleri şunlardır;
Zorunlu dersler dört boyunca ilerleyerek aynı isimlerle bölümde verilirken seçmeli dersler farklılık gösterir. Bu bölümde zorunlu derslerden daha fazla seçmeli ders bulunur. Ayrıca bu bölümü tercih eden kişiler Almanca, Fransızca ve İngilizce gibi 3 değişik dili zorunlu olarak öğrenirler. Zorunlu, seçmeli ve yabancı dil derslerinde başarılı olanlar 4 yılsonunda heykeltıraş olarak meslek hayatına atılırlar.
Aldıkları eğitim sonrasında heykeltıraş olarak unvan alan kişiler çalıştıkları alana bağlı olarak farklı işler yapabilirler. Serbest çalıştıklarında kendi hayal dünyalarına bağlı olarak çeşitli heykeller hazırlayıp bu heykellerin sergisini açabilirler. Çevre tasarım alanında çalışarak çevreye renk katacak eserler hayata geçirebilirler. Tasarım alanında bilgi sahibi olmaları sebebiyle mimari tasarım ve dekorasyon alanında da çalışarak eserlerin özelliğini korumasına yardımcı olabilirler. Aldıkları eğitim neticesiyle üniversitelerde heykel eğitmenliği yaparak yeni heykeltıraşların ortaya çıkmasına ve sanatın yitip gitmemesine yardımcı olabilirler. Yine tasarım bilgilerinin etkisiyle mücevher ve takı tasarımı da yapabilirler.
Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı olan bölümden eğitim alan ve mezun olan kişiler farklı iş imkanları elde ederler. Bu imkanları da kendi kariyer hedeflerine bağlı olarak değerlendirebilirler. Heykeltıraşların çalışabilecekleri alanlar arasında çevre tasarımı, sanat danışmanlığı, anıt ve mimari projeleri, tasarım ve restorasyon alanlarında çalışmalar yapabilirler. Ayrıca eğitimci olarak da çalışabilirler.