Toplumun en küçük yapı taşı olan bireyler arasında iletişim kurulması, küçük gruplardan büyük örgütlü topluluklara, kurumların davranışlarını, kendi aralarında kurulacak kitle iletişim metot ve süreçlerini inceleyen akademik birime İletişim Bilimleri denir. Bölümün ana hedefi kitler arasında oluşan iletişimi biçimlendirmek, iletişim süreçlerini incelemek ve stratejileri geliştirerek anlamlı sonuçları ortaya çıkarmaktır.
İletişim Bilimleri bölümü, Türkiye genelinde 2022 yılı itibari ile sadece üç üniversitede bulunuyor. İletişim fakülteleri içerisinde yer alır ve eğitim süresi 4 (dört) yıl olarak belirlenmiş lisans bölümüdür. Üniversitede iletişim bilimleri okumak isteyen öğrencilerin sınavların sözel kısmından yeterli puanı alması gerekir. Eğitim toplam sekiz (8) dönemden oluşur.
Bu bölümü tercih eden öğrenciler, 4 (dört) yıl ve toplam 8 (sekiz) yarı dönemlik eğitim döneminde, zorunlu ve seçmeli ders seçenekleri ile karşılaşır. Üniversiteler, akademik ders programlarını özel olarak hazırlandığı için dersler değişkenlik gösterebilir.
Bu bölümü kaydını yaptıran öğrencilerin okuyacağı dersler aşağıdaki gibidir:
Sekiz yarı yıllık eğitim döneminde öğrenciler yukarıda bahsedilen dersler ve benzeri veya muadili derslerden sorumlu olacaktır. Tüm dersleri başarı ile geçenler, iletişim bilimleri lisans diploması alabilmeye hak kazanır.
İletişim Bilimleri bölümü mezunları iletişim ile ilgili tüm alanlarda çalışma olanaklarına sahip olacaktır. Bu bölüm mezunu kişiler, halkla ilişkiler, radyo, televizyon, sinema, reklamcılık, tanıtım vb. gibi alanlarda kitle iletişimleri sorumlusu olarak çalışabilirler. Alınan eğitim doğrultusunda kariyer yapmayı tercih ettikleri alanlarda çalışabilirler.
Üniversite eğitimi tamamlayan öğrenciler iş aramaya nereden başlayacaklarını çoğu zaman bilemez. İletişim Bilimleri bölümden mezun olanlar; gazeteler, televizyon kanalları, radyo kuruluşları, film yapım şirketleri, dijital ajanslar, haber ajansları, reklam ajansları gibi birçok alanda iş bulabilir. Kamu ve özel sektörde iletişim uzmanı ve iletişim danışmanı olarak çalışma imkanına sahip olabilirler. Lisans eğitimleri sonrasında pedagojik formasyonu başarıyla tamamlayanlar, eğitim kurumlarında medya-okuryazarlığı üzerine ders verebilirler. Her ne kadar bu gibi derslerde özel veya kamuda çalışabiliyor olsalar da özel sektörde; medya analisti, medya yöneticisi, dijital iletişim araçları için içerik üreticisi olarak iş alanlarına yönelmeyi tercih ederler.