isbul.net

İmalat Mühendisliği Bölümü

İmalat Mühendisliği Bölümü Nedir?

Özellikle üretim sektöründe çok rahat iş bulunabilmesinden dolayı, imalat mühendisliği en gözde bölümlerden olmaya devam ediyor. Makine mühendisliğinin alt bölümü olsa da, görev ve sorumluluklar açısından farklıdır.

İmalat Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

MF puanı ile öğrenci alımı yapan imalat mühendisliği bölümü, mühendislik fakülteleri bünyesinde bulunmakta ve bölümde dört yıllık örgün eğitimi uygulanmaktadır.

İmalat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üretimin ön plana çıkması ile imalat mühendisliği bölümünün önemi de artmaya başladı.

Bu kapsamda, bölümde şu dersler verilmektedir;

  • Birinci yarıyıl dersleri: yabancı dil, fizik, fizik laboratuvarı, bilgisayar destekli teknik resim, ölçme ve kontrol, mühendislik laboratuvarı, mühendisliğe giriş ve matematik.
  • İkinci yarıyıl dersleri: yabancı, fizik, malzeme bilimi, bilgisayar destekli tasarım, mühendislik laboratuvarı, kimya, kimya laboratuvarı ve matematik.
  • Üçüncü yarıyıl dersleri: yabancı dil, istatistik, statik, termodinamik, kesme teorisi ve kesici takımlar, mühendislik laboratuvarı, mühendislik malzemeleri, diferansiyel denklemler, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ile Türk dili.
  • Dördüncü yarıyıl dersleri: yabancı dil, dinamik, mukavemet, ısı transferi, bilgisayar destekli tasarım, mühendislik laboratuvarı, imal usulleri, sayısal analiz, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ve Türk dili.
  • Beşinci yarıyıl dersleri: ekonomi, yabancı dil, iş sağlığı ve güvenliği, makina elemanları, hidrolik-pnömatik, akışkanlar mekaniği ve mekanizma tekniği.
  • Altıncı yarıyıl dersleri: yabancı dil, iş sağlığı ve güvenliği, makina elemanları, sistem dinamiği ve kontrol, mühendislik laboratuvarı, mezuniyet projesi tasarımı ile bilgisayar destekli imalat.
  • Yedinci yarıyıl dersleri: iş yeri eğitimi ve staj.
  • Sekizinci yarıyıl dersleri: yabancı dil, mezuniyet projesi, bilgisayar destekli mühendislik ve analiz, elektrik elektronik teknolojisi, bilgisayar destekli imalat ve otomasyon teknikleri.

Bölümdeki öğrencilerin, seçmeli derslerden de ders seçerek kredilerini doldurmaları gerekiyor. Seçmeli dersler arasında; metal enjeksiyon ve ekstrüzyon kalıp tasarımı, işletme yönetim ve organizasyon, mühendislikte dijital dönüşüm ve fikri ve sınai mülkiyet hakları gibi konular bulunmaktadır.

İmalat Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölümü başarı ile tamamlayarak imalat mühendisi olanlar, üretimin her safhasında görev yapmaktadır. Özellikle üretimin planlanmasından verimliliğine, süreçlerin iyileştirilmesinden malzeme tedarikine ve süreçte bulunanların organizesine kadar, tüm faaliyetlerin başında bulunur.

İmalat Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İmalat mühendislerinin kamu ve özel sektörde, üretim başlıklı her alanda çalışma imkanı bulunmaktadır. Özellikle otomotiv sektöründe çok fazla iş olanakları vardır. Otomotivin yanında metal ve maden sektörlerinde de, imalat mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, yurt dışında çalışma alanları da çok fazladır.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi