SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir?

Şirketler, devlet ve kamu kuruluşlarında çalışan kişilerin güvenliğinden iş sağlığı ve güvenliği uzmanları sorumludur. Çalışma alanında yani iş sahasında özellikle fabrika ve inşaat gibi yerlerde kişinin başına her şey gelebilir, risk altında olan kişilere devamlı seminerler verilir, yapmamaları gerekenler anlatılır ve sık sık kontrol edilmelidir. İşleyişte bir sorun varsa iş sağlığı ve güvenliği uzmanı hemen ikaz etmelidir.

İş sağlığı ve güvenliği bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü hem 2 hem de 4 senelik bölümlere sahiptir. Bu yüzden tercih aşamasında çok dikkat etmek gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği bölümü dersleri nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü dersleri tamamen iş alanına, güvenliğine yöneliktir. Bu dersler sayesinde kişi analitik düşünme, analiz edebilme, çözüm üretebilme gibi yeteneklere sahip olurlar.

Dersler şu şekilde sıralanabilir;

  • Makine ve teçhizat
  • Mesleki sorumluluk ve etik
  • Hukuk
  • Bireyler arası iletişim
  • İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı
  • Çevre sağlığı ve güvenliği
  • İş hayatında bilişim, belge yönetimi
  • Yönetim sistemleri ve risk yönetimi

Bu dersler arasında en dikkat çekici hukuktur. Sebebi ise iş güvenliği uzmanı da hukuk bilgisine sahip olmalıdır. Örneğin bir kaza yaşandı, hukuki işlemler altında iş güvenliği uzmanı da yargılanabilir.

İş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları ne iş yapar?

Bu bölümden mezun olan kişiler sağlık, bilim, hukuk ve yönetim gibi alanlarda çalışabilmektedir. İş sahası ziyaretleri ve endüstri deneyimlerini geliştirerek disiplinli bir şekilde işleyişi takip ederler.

Çalışanları olumsuz etkileyecek her türlü fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerden korurlar, koruma nasıl yapılmalı bunu tespit ederler ve çözümler üretirler. Ayrıca iş yerinde yaşanabilecek stres, zorbalık, taciz ve yorgunluk gibi kötü durumların altından kalkmayı kolaylaştırır.

Çalışanları korurken aynı zamanda destek de olurlar. Bunlar dışında çalışma ortamlarını ve verileri analiz ederler, mevzuata uyum sağlarlar, denetim ve teftişlerde bulunurlar ve kaza incelemesi yaparlar. İş yerinin sağlığı ve güvenliği kapsamında çoğu iş üzerinde yoğunlaşabilirler.

İş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu iş olanakları nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği bölümünde mezun olduktan sonra geleceğe çok parlak olan bir yola girilir. Bu yolda iş bulmak kolaydır, çünkü şirkette iş sağlığı ve güvenliği uzmanı veya teknikerine ihtiyaç duyulur. Özellikle son yıllarda bu konulara daha fazla önem verildiği için bölüme olan talep artmıştır. Birinci sanayi, risk yönetimi, sağlık endüstrisi, imalat gibi alanlarda iş imkanı bulabilirler.