İslam ve din bilimleri bölümü kişiler din, ahlak, temizlik, ibadet ve inanç gibi değerlerin öğretilmesini sağlar. Bölümü seçen ve eğitim alan kişilerde çeşitli görevler sayesinde edindikleri dini bilgileri çocuklara, gençlere veya yaşlılara aktarırlar. Bu sayede de İslam’ın anlaşılmasına ve Allah’ın emirlerine uyulmasını sağlarlar. İslam ve din bilimlerini tercih eden kişilerin ise inanç sahibi ve İslam’a ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.
İlahiyat Fakültelerine bağlı olarak verilen İslam ve din bilimleri bölüm eğitimlerinin süresi 4 senedir. YKS sınavı sayesinde bölümde okumayı hak eden kişiler 4 sene boyunca İslam dini üzerine gerekli eğitimi alırlar. 4 senenin sonunda da lisans diplomasını alarak mezun olurlar. Mezun olabilmeleri içinse görecekleri derslerden geçer not almaları ve staj gibi şartları yerine getirmeleri gerekir.
Bölüm İslam dininin anlaşılması ve gelecek nesillere doğru aktarılmasını sağlayacak bireyleri yetiştirir.
İslam ilmini öğrenmek için bölümü tercih eden kişiler eğitim süreleri boyunca şu derslerden sorumlu olurlar;
İslam bilimini tam olarak öğrenmek ve ileride başkalarına öğretmek isteyen kişiler bu derslerle birlikte bölüm dışı dersleri de alırlar. Bu derslerden geçer not almaları durumunda da mezuniyet hakkı elde edebilirler.
Lisans seviyesindeki İslam ve din bilimleri bölümünü bitiren kişiler okullarda, kreşlerde ve kurslarda gençlerin veya yetişkinlerin Kur’anı ve İslami bilgileri almalarını sağlarlar. Böylelikle İslamiyet’i kabul etmiş olan kişilerin dinlerinin gereğini yerine getirmelerine yardımcı olurlar. Verdikleri eğitimler ve kurslar sayesinde Kur’an’ın, sünnetlerin ve farz olan ibadetlerin ne anlattığını veya ne amaçla farz kılındığını kişilere anlatırlar.
İslam ve din bilimlerini başaralı bir şekilde bitiren kişiler genellikle devlete bağlı olarak çalışırlar. Devlete bağlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışırlar. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak çalıştıklarında ise imam, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz, müftü, hoca ve memur gibi görevlerde çalışırlar.
MEB’e bağlı olarak ise Din kültürü öğretmenliği yapabilirler. Ancak Diyanet ve Meb’e bağlı olarak çalışabilmeleri için gerekli sınavlardan geçerli puanı elde etmeleri gerekir. Bu bölümden mezun olan kişiler ayrıca özel eğitim kurumlarında da Din Kültürü eğitmeni olarak çalışabilirler. Bölüm mezunlarının eğitmen veya öğretmen olarak çalışabilmeleri için üniversite bitiminden sonra formasyon eğitimi almaları gerekir.