Jeoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?
Jeoloji mühendisliği, milyonlarca yıllık bir geçmişe sahip olan dünyanın yer kabuğunda meydana gelen yapısal ve fiziksel değişimleri inceleyen, eski medeniyetlerin sahip olduğu altyapısal özellikleri araştıran, yer kabuğunun katmanlarını ve bu katmanlarda meydana gelen hareketleri inceleyen mühendislik dalıdır.
Bunun yanında jeoloji mühendisliği, yer altında var olan doğalgaz ve diğer değerli madenlerin çeşitli teknolojik yöntemler kullanılarak tespit etmek. Meydana gelen deprem ve diğer doğal afetlerin nedenlerini ve büyüklüklerini hesaplamak. Bu doğal afetlerin bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri almak, yapılacak olan imar faaliyetlerinin zemine ve jeolojik yapıya uygun olup olmadığını tespit etmek gibi birçok önemli göreve sahiptir.
Araştırmacı bir kimliğe sahip ve açık alanda çalışma yapmayı seven adayların jeoloji mühendisliği bölümünü tercih etmesi faydalı olacaktır.
Jeoloji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Jeoloji mühendisliği bölümünün normal eğitim süresi 4 yıldır. 4 yılın sonunda mezun olma şartlarını sağlayan öğrenciler jeoloji mühendisi ünvanıyla üniversitelerinden mezun olmaktadır.
Jeoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu Dersleri Nelerdir?
Sayısal ağırlıklı bir bölüm olduğu için jeoloji mühendisliği bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca matematik, coğrafya ve fizik ağırlıklı dersler görmektedir. Bu dersler arasında;
- Matematik
- Genel Jeoloji
- Topoğrafya
- Temel Paleontoloji
- Saha Jeolojisi
- Hidrojeoloji
- Jeoteknik
- Yakıtlar Jeolojisi
gibi coğrafya ve fizik ağırlıklı dersler görmektedir.
Jeoloji mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bir mühendislik dalı olarak jeoloji mühendisliği bölümünün çalışma alanı oldukça geniştir. Dolayısıyla iş bulma imkanı diğer meslek dallarına kıyasla daha kolaydır. Jeoloji mühendisleri açık alanda yer altı araştırma sahalarında ve inşaat şantiyelerinde çalışma fırsatına sahiptir. Harita okuma ve çizme dönemlerinde kapalı ortamlarda çalışmakla birlikte çoğunlukla açık arazide veri ve bilgi toplamakla ilgilenirler.
Açık alanda yapılan çalışmalar uzun süreler devam edebileceğinden jeoloji mühendisliği okumayı düşünen kişilerin doğa ve zorlu şartlara alışkın olması tavsiye edilmektedir.
Jeoloji mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
4 yılın sonunda mezun olan bir jeoloji mühendisinin çalışma olanakları arasında devletin açmış olduğu mühendislik kadroları en başta gelmektedir. Yetişmiş jeoloji mühendisi ihtiyacı fazla olduğu için mezun kişiler daha rahat iş bulabilmektedir. Ayrıca birçok jeoloji mühendisliği bölümü mezunu kişi ya akademisyen olarak kariyerine devam etmekte ya da çeşitli araştırma kuruluşlarında saha araştırması yapma konusunda görev almakta ve çalışmaktadır. Dolayısıyla jeoloji mühendisliği bölümünün iş imkanların oldukça geniş olduğu söylenebilir.