Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (MYO) Bölümü Nedir?
Gıda sektöründe kanatlı hayvan yetiştiriciliği çok büyük öneme sahiptir. Kanatlı hayvan eti ve ürünleri gıda sektörü içinde büyük bir payı kapsar. Bu bağlamda tavuk başta olmak üzere hindi, ördek ve kaz gibi kanatlı hayvanların yetiştirilmesi ve nesillerini devam ettirmelerinin sağlanması gerekir.
Bunun yanı sıra; kanatlı hayvanlardan maksimum fayda elde edilmesi de gereklidir. Tüm bu sorumlulukları yerine getirecek ve bu alanda katkı sağlayacak kişilerin yetiştirilmesi için eğitimlerin verildiği ve bu alanda çalışmaların yapıldığı bölüme kanatlı hayvan yetiştiriciliği (MYO) bölümü denir. Bu akademik disiplin, bu sorumlulukları yerine getirebilecek elemanları sektöre kazandırmayı amaçlar.
Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de okumak isteyen kişiler belli nitelikleri taşımalıdır. Öncelikle bu bölüm öğrencilerinin kanatlı hayvanlara karşı ilgi duyması önemlidir. İkinci olarak bu alanda en iyi verimin elde edilmesi için girişimci ve yenilikçi fikirlerinin olması da gerekir. Sorumluluk bilinci olan ve üretken insanlar bu bölümden mezun olduklarında başarılı bir meslek hayatları olur.
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (MYO) Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği (MYO) bölümü bir lisans bölümüdür. Yani dört yıllık eğitim sürecini kapsar. Bölümün dersleri Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi kapsamında öğrencilere sunulur. Bu bölüme sayısal puan türüne göre öğrenci kabulü yapılır. Yeni bir bölümdür. Şu an bir tek üniversitede bu bölümün eğitimi verilmektedir.
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (MYO) Bölümü Dersleri Nelerdir?
Eğitim süresi boyunca öğrenciler birçok ders alırlar.
- Tavuğun Biyolojik Yapısı
- Tavukçulukta Sağlık Koruma ve Bazı Önemli Hastalıklar
- Tavukçuluktaki Gelişmeler ve Türkiye Tavukçuluğu
- Tavukçulukta İşletme Tipleri ve Damızlık Tavuk Yetiştiriciliği
- Tavuk genetiği ve Tavukçulukta Kullanılan Islah Yöntemleri
- Kanatlı Hayvan Yetiştirme
- Yumurta İşletme Tipleri
- Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği
- Etlik Piliç Yetiştiriciliği
- Etlik Piliç Kesimi, Tavuk Eti ve Kalitesi
- Embriyo Gelişimi ve Kuluçka
- Yumurta ve Kalitesi
- Alternatif Kanatlı Türlerinin Genel Verim Özellikleri
- Hindi Yetiştiriciliği
Bu derslerin dışında başka derslerde görülecektir. Sorumlu olunan dersler eğitim sürecinde başarıyla verilirse diploma almaya hak kazanılır.
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (MYO) Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Gıda sektörüne tavuk ve tavuk ürünleri kazandırmak için gerekli tüm çalışmaların sorumluluğunu üstlenirler.
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği (MYO) Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği (MYO) bölümünden mezun olan öğrenciler kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapan sektörlerde iş imkanı bulurlar. Özellikle çiftlikler bu meslek dalı için birçok iş imkanının olduğu yerlerdir.
İlgili olan bakanlıkların kurum ve kuruluşlarında da bu bölümle ilgili eğitimler vermek üzere görev alınabilir.