.
Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü; tek bir dilin edebiyatına bağlı kalmaksızın, mevcutta olan tüm edebi eserlerin ve edebiyat dilinin incelenmesi, karşılaştırılması amacı taşımaktadır. Edebiyat alanında sınırlı kalmadan tüm dillerin edebiyatı arasında nitelikli bilgi sahibi olarak karşılaştırma yapılabilir. Dünya edebiyatında yer alan birçok eserin günümüze farklı dillerden çevirileri ve dilin yapısını inceleme fırsatı bulması karşılaştırmalı edebiyat bölümü öğrencilerine verilen en önemli niteliktir.
Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü 4 yıllık eğitim veren bölümler arasındadır. 240 AKTS olarak belirlenen koşulları sağlayan öğrenciler mezun olmak adına belirli dersleri geçmek durumundadır. Birçok Edebiyat diline hâkim olan öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma alanları, ihtiyaçlar doğrultusunda fazladır. 8 yarı dönem içerisinde seçmeli derslerden sorumlu olan öğrenciler, zorunlu dersler sayesinde birçok dil Edebiyatı hakkında eğitim alma olanağına sahip olur.
Karşılaşmalı Edebiyat Bölümü mezunları 8 yarıyıl dönemi içerisinde aldıkları eğitimleri geliştirme fırsatı bulacakları dersler görürler. Tüm dersler karşılaştırmalı olarak öğretilir ve tek bir bölüm üzerinden birçok dile hâkim öğrenciler, bilgilerini aktaracakları alanlarda çalışmalar yapabilir.
karşılaştırmalı edebiyat bölümü dersleri;
Bu derslerde dillerin edebiyatı, edebi eserlerinin yanı sıra kültürleri hakkında da bilgi sahibi olunur. Seçmeli dersler dışında birçok ders bulunmaktadır. 4 yıllık eğitim programını başarıyla tamamlayan öğrenciler ise lisans diploması almaya hak kazanır.
Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden mezun olan kişiler danışmanlık hizmeti vermektedir. Eğitimleri dâhilinde kitap yazarlığı, dergi ve blog yazarlığı gibi yazılı basında iş imkânı bulunmaktadır. Akademik kariyer anlamında üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler. Öğretim görevlisi olabilmek için gerekli koşulları yerine getirmek gerekmektedir.
Edebiyat alanında yer alan karşılaştırmalı edebiyat bölüm mezunları özel sektörde ya da kendi namına çalışma imkânı bulurlar. Yayınevi, yazılı basın, internet ve birçok alanda çalışma olanağı bulurlar. Kamu alanında çalışabilecekleri Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumlarda çalışabilirler. Kültürel miraslar, turizm, edebiyat gibi alanlarda birçok iş bulunabilir. Edebiyat kültürel değerlerin nesilden nesile aktarılması adına önemlidir. Arkeoloji bölümüne de katkılar sağlayabilecek olan bölüm mezunları, bilgilerini öğrencilere aktarmak adına konferanslardan yer alabilir.