SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

Kimya Mühendisliği Bölümü

Kimya Mühendisliği Bölümü Nedir?

Bu bölüm Kimya, Matematik, Fizik, Biyoloji, Mikrobiyoloji bilimlerinin hammaddelerini ya da kimyasallarının daha değerli proseslere dönüşmesini inceleyen bilim dalı olarak nitelendirilir. Üretim maddelerinin daha kullanışlı hale gelmesini amaçlar. Kimya Mühendisliği uzmanı olmaya aday kişilerin belirli ölçüde kabiliyetleri, bilime meraklılığı, öngörüsüne ihtiyaç vardır.

Ayrıca kişinin ekip çalışmasına yatkın olması gerekir çünkü bu alanda çoğunlukla ekip ile çalışılıp sonuçlar değerlendirilecek, eleştiriye açık olunması gerekecektir. Kimya alanı rekabetten değil yardımlaşmadan meydana gelen bir alandır. Bu alanda en ufak masraflar bile göz önünde bulundurulur ve nasıl kısa yolla sonuca ulaşılabilir ona bakılır.

İş güvenliği diğer birçok alanda olduğu gibi kimya alanında da son derece önemlidir. Çalışanların kendisi dahil herkesin güvenliğini düşünerek hareket etmeleri gerekir. Her türlü fiziksel veya kimyasal maddenin içeriğinin incelenmesi, uğradığı süreçler göz önünde bulundurularak geliştirilmesi lazım gelmektedir. Kimya disiplininin geçmişten bugüne alanı çokça genişlemiş ve alanında uzman kişiler çeşitli meslekleri yapabilir hale gelmişlerdir.

Kimya disiplini üzerinde durulması gereken bir alan olmakla birlikte alanında tecrübeli, sabırlı, özverili insanları bünyesinde barındırması gereken bir disiplindir. Kesinlikle seven insanlar tarafından icra edilmesi önerilir. Kimyagerlerden farklı olarak bileşenlerin davranışlarının ve laboratuvar çalışmalarının sonuçlarını, ekonomik açıdan değerli ürünlere dönüştürme konusunda tecrübelerini kullanan kişilerdir.

Kimya Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölüm 4 yıllık olarak çoğu üniversitede hizmet vermektedir. Kamu kurumlarında çalışmak isteyenler için KPSS'ye girip iyi bir puan almaları beklenir.

Kimya Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümün dersleri temel olarak Malzeme Bilimi, İstatistik, Matematik, Genel Kimya, Biyosisteme Giriş, Kütle ve Enerji Denklemleri olarak bilinir.

Kimya Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Kimya Mühendisliği veya Proses Mühendisliği alanında diploma sahibi olan mezunlar uzmanlık sertifikaları alabilir, çok çeşitli kurumlarda yer alabilirler. Bulundukları ülkeye bağlı olarak devlet destekli alanlarda da çalışabilirler ancak kimya laboratuvarları çok zor bulunabilir. Petrokimya, ilaç, sabun, kozmetik, temizlik malzemeleri, gübre, boya, gıda alanlarında kendilerine imkan sağlanabilir. Bu bakımdan çok iş imkanına sahipmiş gibi gözükse de bazı mühendislerin iş bulamadığını illaki duymuşuzdur.

Kimya Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Kimya Mühendisliği için yukarıda da belirtmiş olduğum gibi gıda, ilaç, sanayi, tarım, temizlik ürünleri araştırıp geliştirerek mühendislik yapabilirler. Yeni mezun olmuş bir mühendisin 3000 ile 5000 arası maaş aldığı bilinmektedir. 5 yıldan fazla tecrübe sahibi olmuş kişiler için 5000 ile 10.000 arası maaş söz konusudur.