Kürt Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Kürt dili ve edebiyatı bölümü Kürt dilini anlayan ve açıklayabilen kişilerin yetişmesine aracı olur. Edebiyat Fakülteleri’ne bağlı olan bölümde eğitim alan kişiler Kürt dilinin temellerini, Kürtçe yazılan eserleri, Kürtçenin tarihini, Kürtçeyle benzerlikleri bulunan dilleri öğrenirler. Bu dilin hangi amaçlarla kullanıldığı ve Kürtçede bulunan üç farklı lehçe üniversite öğrencilerinin derslerinde öğrendikleri bilgiler ve konular arasında yer alır. Bu bölüm üniversitelerde yeni yeni açılan bölümler arasında yer alır. Bu sebeple öğrenci ihtiyacı da fazladır.
Kürt Dili Ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversite sınavı sözel puanına göre öğrenci alımı yapan bölümde lisans eğitimi verilir. Bunun için Kürt dili ve edebiyatının eğitimi 4 yıla yayılır. Bu yıllarda Kürt dili ve tarihine dair farklı dersler ve konular anlatılır.
Kürt Dili Ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Öğrencilerin Kürt dili ve edebiyatı bölümünü tercih ettikleri zaman alacakları derslerin konusu Kürt dilini kapsar. Kürt diline dair eğitim verilen ve Kürtçenin anlaşılmasını sağlayan dersler şunlar olur;
- Klasik Kürt Edebiyatı
- Kürtçe Fonolojisi
- Edebi Çeviriler
- Kürt Basın Tarihi
- Kürtçede İmla Kuralları
- Kürtçe Çeviri
- Kürtçede Yazılı Anlatım
- Kürtçede Sözlü Anlatım
- Kürtçe Gramer Dersi
- Kürt Halk Edebiyatı
- Modern Kürt Edebiyatı
- İran Kültürü
Bu dersler yanı sıra Kürtçeye benzerlik ve bağlantısı bulunan Farsça veya Osmanlıca seçmeli ders olarak bölümde okutulan dersler arasında yer alır. Kürtçeye ilgi duyan kişiler bu bölümü tercih ettiklerinde ve başarılı olduklarında lisans diploması sahibi olarak Kürtçe üzerine çalışabilirler.
Kürt Dili Ve Edebiyatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Kürt dili ve edebiyatının öğretildiği bölümden mezun olan kişilerin en fazla bulundukları yerler tercümanlık ofisleridir. Kişiler bu ofislerde Kürt dili eserlerinin ve kişilerin istedikleri belgelerin tercümesini yaparlar. Yayın evlerinde çalışan kişilerde eser çevirilerini gerçekleştirirler. Kürtçe eserlerin Türkçe ’ye çevrilmesi veya Kürtçe eserlerin hazırlanması için katkı verirler. TRT kurumunda çalışan kişiler ise Kürtçe yayınların hazırlanması veya planlanması gibi görevlerde bulunurlar. Arşiv ve kütüphanelerde de yine Kürtçe eserler üzerine araştırma ve çalışmalar yaparlar. Yaptıkları tüm bu işler neticesinde de Kürtçenin yaşamaya devam etmesini sağlarlar.
Kürt Dili Ve Edebiyatı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Kürt dili kökeni eski ve farklı dillerin bir araya gelebildiği bir dildir. Bu sebeple de Kürt dili ve edebiyatı mezunlarının iş olanakları fazladır. Bölümü bitiren kişilerin en fazla çalıştıkları yerler tercümanlık bürolarıdır. Bunun dışında mezunlar kütüphane, araştırma merkezi, TRT, arşiv ve yayın evlerinde çalışırlar.