.
Veteriner doktorlara; çalışma alanları arasında yer alan laboratuvar uygulamaları, hayvanların beslenmesi, hayvan tahlillerinin yapılması, hayvansal kökenli gıdaların kalitesinin ve içeriğinin korunması gibi konularda yardımcı kişilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu ara eleman ihtiyacını kapatmak amacıyla üniversitelerin bünyesinde kurulan laborant ve veteriner sağlık (MYO) bölümünün temel amacı veterinerlere laboratuvar ve hayvan bakımı gibi konularda yardımcı olması için yardımcı eleman yetiştirmektir.
Laborant ve veteriner sağlık (MYO) bölümünde öğrencilere hayvansal hastalıklarla ilgili bilgiler verilmekte ayrıca hayvansal gıdaların besin değerlerinin korunması ve kalitelerinin sürdürülebilir olması amacıyla uygulamalı eğitimler verilmektedir.
Laboratuvar ortamlarında çalışmayı seven, araştırmacı ve meraklı bir kişiliğe sahip olan ayrıca uzun saatler boyunca kapalı bir ortamda çalışmayı tercih eden adayların laborant ve veteriner sağlık (MYO) bölümünü tercih etmesi yararlı olacaktır.
Bölümün normal eğitim süresi 2 (iki) sene ve 4 (dört) yarıyıl olacak şekilde belirlenmiştir. İki senenin sonunda derslerini başarıyla tamamlayan adaylar üniversiteden mezun olma hakkı elde etmektedir. Normal eğitim süresinin yanında öğrencilerin deneyim kazanması amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarda staj yapma imkanı bulunur.
Fen ve biyoloji konuları ağırlıklı derslerin verildiği laborant ve veteriner sağlık (MYO) bölümünde alınması gereken dersler arasında;
gibi biyoloji ve fen bilimleri ağırlıklı dersler verilmektedir.
Laborant ve Veteriner Sağlık (MYO) Bölümü, veteriner hekimlere yardımcı olacak bireyleri yetiştirir. Veteriner hekimlere laboratuvar deneylerinde ve hayvanlarla ilgili çeşitli işlemlerde yardımcı olmak laborantların birincil öncelliğidir. Bu nedenle bölümden mezun olan bir kişi, laboratuvar deneyleri ve hayvanlar hakkında geniş bir bilgi dağarcığına sahip olmalıdır.
Bölümden mezun olacak olan kişilerin sağlık sektöründe kolaylıkla iş bulabilir. Sağlık Bakanlığı ve bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarında, çeşitli laboratuvarlarda, ilaç üretimi yapan ve deneyler yapan şirketlerde, bakanlıklara bağlı laboratuvarlarda ve kimyasal analiz yapan özel şirketlerde çalışma imkanına sahiptir. Dolayısıyla bu bölümden mezun olan öğrencilerin iş seçeneği oldukça fazladır.