Son yıllarda ticari ilişkilerin artması ile birlikte ürünlerin taşımacılığı ile ilgili hizmetler ve bu hizmetlerin sonucunda ortaya çıkan sorunlarda problemler yaşanmaya başlanmıştır. Artan önemi ile birlikte ara ve yetişmiş eleman ihtiyacı giderek artan lojistik ve ulaşım hizmetleri alanındaki eleman eksiğini karşılamak amacıyla lojistik (MYO) bölümü öğrenci adaylara eğitim fırsatı sunmaya başlamıştır.
Lojistik (MYO) bölümünün temel amacı ise gümrüklerde, sınır kapılarında, deniz limanlarında ve hava alanlarında görev alacak elemanlar yetiştirmektir.
Bu bölümü seçecek olan adayların hızlı çalışma temposuna ayak uydurabilecek, uzun çalışma saatleriyle başa çıkabilecek ve üst seviyede enerji harcayabilecek kişiler olması mesleklerini daha verimi bir şekilde yapabilmeleri açısından oldukça önemlidir.
TYT puan türü ile öğrenci alan lojistik (MYO) bölümünü tercih edebilmek için öğrencilerin TYT puan türünde bir puan alması yeterlidir.
TYT puanı ile öğrenci alan Lojistik (MYO) bölümünün normal eğitim süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bazı üniversitelerde Lojistik Bölümünün dört sene yani lisans hali de bulunur. 2 yıllık Lojistik (MYO) bölümünden mezun olan adayların devlet kurumlarında çalışabilmesi için KPSS'ye girip yeterli puanı almış olması gerekir.
İki senelik olarak programlanmış olan Lojistik Meslek Yüksekokulu Bölümlerinde verilen dersler arasında;
ve benzeri dersler verilir. Bu derslerle birlikte öğrencilerden lojistik alanında uzmanlaşmış bireyler olması beklenir.
İki (2) senelik eğitimlerini başarıyla tamamlayan yeni mezun bireyler; devlet kurumlarında veya özel şirketlerde ulaştırma ve lojistik alanlarında daha iyi hizmet verilebilmesi ve ortaya çıkan lojistik ile ilgili problemlerin giderilmesi veya ticaret ile uğraşan uluslararası şirketlere lojistik ve ulaşım imkanlarını arttırabilmeleri ve ticaretlerini daha güvenli yollardan gerçekleştirebilmeleri için danışmanlık hizmeti verme seçeneğine sahiptir.
Bu bölümden mezun olan adayların çalışma olanakları oldukça geniştir. Bu seçenekler arasında; şirketlerin dış ticaret ve ulaştırma departmanlarında, ithalat ve ihracat yapan firmaların lojistik hizmetleri bölümlerinde, gümrük ve sınır kapılarında çalışma seçeneğine sahiptir. Ayrıca devlette çalışmak isteyen bölüm mezunlarının Ticaret Bakanlığı veya Ulaştırma Bakanlığında çeşitli mevkilerde çalışma şansı bulunmaktadır.