Tarihi çok eskiye dayanmasına rağmen, cazibesini yitirmeyen maden mühendisliği, en çok tercih edilen bölümler arasında yer alıyor.
Sayısal puanla öğrenci alan maden mühendisliği, üniversitelerde örgün eğitim olarak gerçekleşmektedir. Bölümün süresi ise, 4 yıldır.
Sekiz ara yıldan oluşan maden mühendisliğinin, bazı dersleri devam niteliğinde olmak üzere, maden ile ilgili çeşitli dersleri bulunuyor.
Bu dersler şu şekilde sıralanıyor;
Ayrıca, öğrencilerin kredilerini doldurmaları için, seçmeli dersleri de alma zorunluluğu bulunuyor. Bunlardan bazıları; iş güvenliği ve işçi sağlığı, mermer işletme projelendirme, patlatma teknolojisi, çimento ve beton teknolojisi ile uygulamalı kaya mekaniği gibi derslerdir.
Dört yıllık maden mühendisliği bölümünü başarı ile bitiren öğrenciler, maden mühendisi olarak mezun olurlar. Maden mühendisleri ise, madencilik sektöründe konusu ile ilgili tüm işlerin yönetim, nezaret ve kontrolünü sağlar.
Bu bölümden mezun olan maden mühendisleri çeşitli devlet kurumlarında iş bulabilirler. Bunlar; bakanlıklar (çevre ve şehircilik, su ve orman ile enerji ve tabii kaynaklar gibi), DSİ, MTA ve Türkiye kömür işletmeleri olarak sıralanabilir. Ayrıca belediyeler ve maden işletmelerinde de geniş iş olanakları mevcuttur.