SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.
ÖZÜR DİLERİZ.

Maden Mühendisliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Maden Mühendisliği Bölümü Nedir?

Tarihi çok eskiye dayanmasına rağmen, cazibesini yitirmeyen maden mühendisliği, en çok tercih edilen bölümler arasında yer alıyor.

Maden Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sayısal puanla öğrenci alan maden mühendisliği​​​​​​​, üniversitelerde örgün eğitim olarak gerçekleşmektedir. Bölümün süresi ise, 4 yıldır.

Maden Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sekiz ara yıldan oluşan maden mühendisliğinin, bazı dersleri devam niteliğinde olmak üzere, maden ile ilgili çeşitli dersleri bulunuyor.

Bu dersler şu şekilde sıralanıyor;

  • Birinci ara yıl dersleri: matematik, fizik, genel kimya, teknik resim, maden mühendisliğine giriş ve istatistik. Ayrıca zorunlu olarak; temel bilgi teknolojisi, Türk dili, yabancı dil ve Atatürk ilke ve inkılapları tarihi derslerini de almak zorundalar.
  • İkinci ara yıl dersleri: matematik, fizik, genel kimya, topoğrafya, genel jeoloji, akışkanlar mekaniği ve statik. Ayrıca zorunlu olarak; Türk dili, yabancı dil ve Atatürk ilke ve inkılapları tarihi derslerini de almak zorundalar.
  • Üçüncü ara yıl dersleri: mühendislik matematiği, kaya mekaniği, mineraloji-petrografi, açık işletme tekniği, madenlerde hazırlık kazı işleri ve dinamik.
  • Dördüncü ara yıl dersleri: cevher hazırlama, metalurji, yeraltı üretim yöntemleri, maden yatakları ve değerlendirme, mukavemet, müh. sayısal çözümleme, mermer madenciliği ve staj-I.
  • Beşinci ara yıl dersleri: cevher zenginleştirme, madenlerde havalandırma ve emniyet, maden makineleri, meslek ve iş hukuku, sondaj tekniği, zemin mekaniği ve tasman ve seminer-I.
  • Altıncı ara yıl dersleri: kömür hazırlama teknolojisi, endüstriyel ham maddeler ve zenginleştirme, bilgisayar uygulamaları, kaya mekaniği, seramik teknolojisi, madenlerde nakliyat, seminer-II ve staj-II.
  • Yedinci ara yıl dersleri: mineral flotasyonu, kimyasal biyolojik kazanım, cevher hasırlama tesis tasarım, maden mekanizasyonu ve bitirme projesi-I.
  • Sekizinci ara yıl dersleri: maden işletme ekonomisi, mermer teknolojisi, madencilik ve çevre, madenlerde tahkimat ve bitirme projesi-II.

Ayrıca, öğrencilerin kredilerini doldurmaları için, seçmeli dersleri de alma zorunluluğu bulunuyor. Bunlardan bazıları; iş güvenliği ve işçi sağlığı, mermer işletme projelendirme, patlatma teknolojisi, çimento ve beton teknolojisi ile uygulamalı kaya mekaniği gibi derslerdir.

Maden Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Dört yıllık maden mühendisliği bölümünü başarı ile bitiren öğrenciler, maden mühendisi olarak mezun olurlar. Maden mühendisleri ise, madencilik sektöründe konusu ile ilgili tüm işlerin yönetim, nezaret ve kontrolünü sağlar.

Maden Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan maden mühendisleri çeşitli devlet kurumlarında iş bulabilirler. Bunlar; bakanlıklar (çevre ve şehircilik, su ve orman ile enerji ve tabii kaynaklar gibi), DSİ, MTA ve Türkiye kömür işletmeleri olarak sıralanabilir. Ayrıca belediyeler ve maden işletmelerinde de geniş iş olanakları mevcuttur.