Makine Mühendisliği Bölümü Nedir?
Mühendislik Fakültesi bölümleri her dönem en çok tercih edilen üniversite bölümleri arasında yer alıyor. Farklı alanlarda mühendis olmak isteyen öğrenciler, çeşitli üniversitelerin mühendislik bölümlerini tercih ediyor.
Makine mühendisliği, ayrılmış tüm makinelerin dizaynı, üretimi, geliştirilmesi ve gerekli testlerinin yapılmasını kapsayan bir bölümdür. Makine mühendisleri farklı kara, hava ve deniz taşıtlarının yanı sıra çeşitli alanlarda kullanılan motorların tasarım aşamasında görev alırlar.
Makine Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi
Türkiye'de ve dünya genelinde en çok tercih edilen fakültelerinden biri Mühendislik Fakültesidir. Mühendislik Fakültesine bağlı olan Makine Mühendisliği, sayısal puan türünden yeterli başarıyı sağlayan öğrencilerine eğitim verir. Makinelerin işleyişi, teknolojik gelişmeler, makinelerin alanlarda göre farkları, yazılımları gibi alanlarda hakim olan kişilere de Makine Mühendisi unvanı verilir. Makine Mühendisi olabilmek için olması gereken özellikler;
- Analitik düşünme
- Hayal gücüne ve yaratıcılık
- El becerisi
- Çözüm üretmek ve geliştirmek
- Matematiksel muhakeme yapabilme
- Ekip çalışmasına uyumlu,
- Yüksek iletişim becerisi
Makine Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Makine mühendisliği müfredatı üniversitelerin akademik kadrosuna göre farklılık gösterse de genel mühendislik ve makine mühendisliği alan dersleri alınır. Üniversitelerde öğretilen dersler arasında genel olarak mühendislik fakültelerindeki dersler verilir.
Bölümde verilen diğer bölüm derslerinden bazı şunlardır;
- Makine Elemanları
- Bilgisayar Programlama
- Enerji Sistemleri Mühendisliği Giriş Dersi
- Güç Aktarma Organları
- Akışkanlar Mekaniği Dersleri
- Motor Dinamiği
- Motor Elektrik ve Elektroniği
- Mekatroniğin Temel İlkeleri
- Mukavemet Dersi
- Temel Matematik, Fizik ve Kimya
Yukarıdaki derslerde üniversitelere göre farklılık gözlemleniyor olsa da genel olarak verilen derslerdir. Makine Mühendisliği öğrencileri, farklı sınıf düzeylerine göre belirtilen dersler üzerinde öğrenim görürler.
Makine Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Makine sektörü ülkemizde en gelişmiş sektörler arasında yer alıyor. Genel olarak makine mühendislerinin farklı çalışma alanları vardır. Makine mühendisleri, farklı alanlarda sık sık kullanılan motor ve makinelerin yanı sıra ulaşım araçlarının tüm parçalarıyla dizayn etmede görevini de alır. Aynı zamanda bu tür makinelerin geliştirilmesinde, üretiminde ve kontrolünde faaliyet gösterirler.
Makine Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları
Üniversitelerin Makine Mühendisliği bölümü mezunları birçok sektörde veya şirkette işe girebilirler. Araştırma kurumları, tarım makineleri üretimi yapan şirketler, petrol şirketleri, otomobil, tır, kamyon ve motosiklet gibi ulaşım araçları üreten şirketler, malzeme tedarikçileri veya lastik şirketlerinde çalışabilirler. Hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerde makine mühendisi olarak çalışmak mümkündür. Devlet kurumlarında çalışmak isteyen adayların KPSS'ye giriş yaparak belirli puanlar alması gerekiyor.