.
Maliye kelime anlamı olarak paranın nasıl kullanıldığına ilişkin çalışmaların bütününe verilen addır. Maliye bölümünün amacı; devlete en temel ve geniş eğitimleri almış personeller yetiştirmektir.
Üniversitelerde aynı ad ile eğitimi verilen maliye bölümü iki bölüm olarak yer almaktadır. maliye bölümü iki yıllık ön lisans ve dört yıkık lisans bölümü olarak bulunur. Bu bölümde okuyacak öğrencilerin mutlaka sayısal yeteneğe sahip olmaları gerekir. Bunun dışında, hukuki mevzuatlara da hakim olunması bu bölümde başarılı olunması açısından son derece önemlidir.
Gerek iki yıllık ön lisans gerekse dört yıllık lisans maliye bölümünde temel dersler vardır. Bunlar hukuk, maliye, muhasebe ve ekonomi tabanlı dersler bulunmaktadır. Maliye bölümü öğrencileri bu dersleri başarıyla vermek durumundadır.
Bu derslerden sorumlu olunur. İki yıllık ön lisans bölümünü bitirip mezun olan kişiler Dikey Geçiş Sınavı ile,
Bunlar tamamlandığında dört yıllık maliye bölümünden diploma alınabilir.
Maliye bölümü mezunları sayılan iş olanaklarından bağlı bulundukları kurum ya da kuruluşun gerektirdiği görevleri yerine getirirler. Bu görevlerde belirtildiği gibi sayısal yetenek ön plana çıkar. Sayılarla arası iyi olan kişilerin başarılı olacağı bir bölümdür.
Yukarıda da görüldüğü üzere maliye bölümü eğitiminde kapsamlı bir eğitim verilmektedir. Dolayısıyla bu bölüm mezunları için iş olanakları da bir hayli fazladır. Bu bölüm mezunları hem kamu kuruluşlarından hem de özel sektörde iş bulabilirler.
Kamuda ilgili bakanlıklarda çalışılabilir. Bakanlıkların dışında özel sektöre bakıldığında serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali müşavirliği gibi alanlarda görev alınabilir. Kaymakamlık, Sayıştay Denetçiliği, Denetmenlik ve Kontrolörlük, İdari Hakimlik, TBMM, Merkez Bankası Uzmanlığı gibi alanlarda bu bölüm mezunlarının iş olanakları arasındadır. Aynı zamanda bu bölüm mezunları isterlerse kendi iş yerlerini açarak çalışma imkanına sahiptirler.