Mühendislik kolları arasında malzeme bilimi ve mühendisliği kolu da yer alır. Bu alanda faaliyet gösteren bireyler; çeşitli meslek gruplarının kullanacak olduğu malzemelerin tasarlanma aşaması, makinelerin üretimindeki teknik bilgilerin kontrol edilmesi ve üretim aşamasında nasıl bir plana uygun olarak üretim yapılacağına dair belirlemeleri yaparlar. Bu bölümü seçmek isteyen bireylerin; öğrenim görmek için kaç sene okumaları gerektiğini, hangi derslerin alınması gerektiğini, yapılabilecek işleri ve iş olanaklarını bilmeleri gerekir. Alınan bilgilerin ardından kişi kendisine uygun görürse, doğru meslek seçimi yapılmış olacaktır.
Mühendislik kolları içerisinden malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünü seçen bireyler, eğitim hayatlarını tamamlamak için dört yıl öğrenim görürler. Derslerde yaşanacak olan başarısızlık durumu süreyi uzatmaya neden olurken, derslerin başarılı bir şekilde verilmesi durumunda dört yıldan daha kısa öğrenim de alınabilir. Ayrıca, kişinin kendi talebine veya devam etmekte olduğu üniversitenin zorunlu tutma durumuna bağlı olarak da bir yıl yabancı dil eğitimi alınabilir. Tercihler yapılırken hazırlık sınıfının bir yıl fazla öğrenim görmeye neden olacağını bilmekte fayda vardır.
Genel bir mantık eğitimi ve çeşitli donanımlara sahip olunması gereken malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünde, alınması zorunlu olan farklı derslerin olduğu gözlemlenir. Mezun olmak için bu derslerin başarılı bir şekilde geçilmiş olması gerekir.
Bu dersler şu şekildedir:
Bu derslerin alınmasının yanı sıra, okul tarafından belirlenen dersler arasından seçmeli ders seçimi yapılır. Seçmeli derslerin de tamamlanmasının ardından bölüm bitirilmiş olur.
Mühendislikler arasından malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünü seçen ve başarıyla tamamlayan bireyler farklı işlerde çalışabilir. Bu işler; savunma alanında kurulan fabrikalarda mühendis olarak çalışma alanı, cam ve seramik gibi malzemelerin üretilmesinde yardımcı mühendis olarak çalışma, malzemelerin tasarımını ve geliştirilmesini sağlayan araştırma ve geliştirme ekiplerinde yer almak gibi işlerdir.
Malzeme bilimi alanında gelişen mühendisler için çeşitli iş olanakları söz konusudur. Bu olanaklar; savunma sanayi, araştırma sektörü ve üretim sektörü gibi alanlarda oldukça fazladır.