Bölüm ismini metrenin milyarda birine eşit bir ölçü birimi olan nanometreden almaktadır. Bu bölümden mezun olan bir kişi, bilimin en küçük ve en şaşırtıcı parçalarında görev alacak kişidir. Bir şeyleri hücresel düzeyde değiştirmek, depolamak, yeni ve küçük elektronik parçalar oluşturmak gibi pek çok görevleri yerine getiren kişidir. Dolayısıyla, ince ve detay gerektiren işler bütününü yapmaktır. Bunun içinde bu mesleği yapacak olan kişilerin çok dikkatli, ayrıntıları gözden kaçırmayan ve sabırlı insanlar olması önemlidir.
Devlet ve özel şirketler, nano bilimi ve nanoteknolojinin önemini kavramıştır. Nanoteknoloji, refah seviyesinin yükselmesi ve ulusal güvenliğin daha güçlü konuma gelebilmesi için nanoteknolojiye ihtiyaç vardır.
Malzeme bilimi ve nano teknoloji mühendisliği bölümünde eğitim almak ve mezuniyet sonrası iş hayatında başarılı olabilmek adına bazı niteliklerin varlığı gerekli. Öncelikle bu bölüm öğrencilerinin fizik ve kimya ile ilgili olması ve bu alanda becerilerinin olması gerekir. Bunun yanı sıra; matematiksel yeteneğe sahip olunması da oldukça önemlidir.
Üniversitelerde eğitimi verilmekte olan bölüm dört yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümde öğrenci olunması için Sayısal puan türüne ihtiyaç vardır. Yani bölüm sayısal puan türüne göre bünyesine öğrenci kabul eder.
Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği bölümü için eğitimi verilen dersler;
Bu dersler ve benzeri dersler eğitim süreci içinde mevcut olacaktır. Dört yıllık eğitim sürecinde bu derslerin tümünden başarılı olunduğu taktirde bölümden diploma alınır. Diplomasını alan mezunlar Nano-Mühendis unvanına sahip olurlar.
Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği mezunları;
Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği bölümünden mezun olanları birçok sorumluluk bekler. Bilim, sağlık, teknoloji ve çevre yüzünün moleküler düzeyde değişimini sağlayacak yeni bilgiler edinir. Araştırmalar yapar.
İsteyen mezunlar ilgili sınava katılarak kamu kuruluşlarında da iş bulabilirler.