Matematik Bölümü Nedir?
En temel bilim dallarından birisi olan matematik ana bilim dalı; günümüzde en çok ilgilenilen ve günlük hayatı şekillendiren bilim dallarından birisidir. İnşaat sektöründen istatistik alanına, muhasebeden işletmeye birçok alanda matematiksel formüller ve kurallar uygulanmaktadır. Bu nedenle matematik bölümü de öğrenciler için oldukça popüler bir bölüm haline gelmektedir.
Matematik bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca istatistik, olasılık ve geometri ile ilgili birçok bilgi edinmekte ve bu bilgileri iş hayatında kullanmaktadır.
Matematik bölümünde okumak isteyen adayların matematik ve diğer sayısal bilimlere yabancı olmaması ve bu bölümlerle ilgili bir birey olması faydalı olacaktır.
Matematik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Hemen her devlet ve özel üniversitede kontenjana sahip olan matematik bölümünün eğitim süresi 4 yıl yani 8 yarıyıldır. her yıl 60 AKTS almak üzere 4 sene içerisinde matematik bölümünden mezun olabilme imkanı bulunmaktadır.
Matematik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sayısal alanda okuyan öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bir bölüm olan matematik bölümünde matematik ve geometri dallarında dersler bulunmaktadır. Bu dersler arasında;
- Analitik Geometri
- Genel Matematik
- Lineer Cebir
- Kompleks Fonksiyonlar Teorisi
- Fonksiyonel Analiz
- Matematik Uygulamaları
- Olasılık
- Matris Analizi
- Oyunlar Teorisi
gibi dersler yer almaktadır.
Matematik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
4 başarılı yılın ardından üniversitelerden mezun olan matematik bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca aldıkları matematik ve geometri uygulamaları kapsamında birçok iş imkanına sahip olmaktadır. Matematik bölümü mezunları ülkemizde birçok sektörde çalışabilmektedir. Bu sektörlerin başında kamu kuruluşlarında açılan iş imkanları ve özel sektörde var olan iş olanakları yer almaktadır.
Matematik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Matematik bölümü mezunları için oldukça geniş bir yelpazede iş imkanı bulunmaktadır. daha önce bahsedildiği gibi iş yaşamının ve günlük hayatın hemen her alanında matematiksel hesaplamaların kullanıldığı düşünüldüğünde bölüm mezunları rahatça iş bulabileceklerdir. Örnek vermek gerekirse; sigortacılık ve muhasebe sektöründe matematik bölümleri mezunları rahat bir şekilde çalışabilmektedir.
Bunun yanında Finans, ekonomi ve bankacılık sektörlerinde matematiksel hesaplamaların önemi oldukça büyüktür. Dolayısıyla bu sektörler de matematik bölümü mezunları için potansiyel birer iş sahasıdır.
Ayrıca gelecekte yazılım ve bilgisayar sektöründe yaşanması muhtemel olan büyük atılım neticesinde bu alanlarda da matematik bölümü mezunları için iş imkanları doğacaktır. Tüm bu iş sahalarına ek olarak daha birçok alanda bölüm mezunları çalışabilmekte ve kariyer basamaklarını tırmanma imkanı bulabilmektedir.