Matematik Mühendisliği Bölümü Nedir?
Son yıllarda ortaya çıkan yeni meslekler arasında yer alan matematik mühendisliği bölümü prestijli meslekler arasında sayılmaya başlamıştır. Özellikle mezun olan adayların iş bulma imkanlarının geniş olması matematik mühendisliği bölümünü popüler yapmaktadır.
Matematik mühendisliği; inşaat, ekonomi, endüstri, sanayi gibi alanlarda ortaya çıkan problemleri matematiksel ifadelerle çözmek ve bu alanlara özgü modellemeler ve teoriler geliştirmeye çalışan bir mühendislik dalıdır. Bu nedenle matematik mühendisliğinde bu tür modellemeler geliştirmek için bilgisayarlar ve çeşitli yazılım programları kullanılmaktadır. Dolayısıyla matematik mühendisliği diğer birçok mühendislik dallarında yer alan konuları ve bilgileri kendi alanında kullanmakta ve fikirler geliştirmektedir.
Matematik mühendisliği seçecek adayların sayısal yönünün kuvvetli olması, fizik, matematik, bilgisayar ve yazılım gibi konulara yatkın olup bu alanlarda araştırma yapmaya meraklı olması başarılı bir kariyer için gerekli bir unsurdur.
Matematik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Matematik mühendisliği bölümünün eğitim süresi diğer açılan mühendislik kontenjanlarında olduğu gibi 4 yıl ve 8 yarıyıldır. 4 yılın sonunda alınan tüm dersleri başarıyla veren adaylar matematik mühendisi ünvanıyla üniversiteden mezun olma hakkını elde etmektedir.
Matematik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sayısal puanla öğrenci alan matematik mühendisliği bölümünde isminden de anlaşılacağı gibi matematik ve analitik geometri ağırlıklı dersler verilmektedir. Ayrıca öğrencilerin bilgisayar kullanabilme kabiliyetlerini geliştirmek maksadıyla dersler de verilmektedir.
Bu dersler arasında;
- Matematik Mühendisliğine Giriş
- Lineer Cebir
- Soyut Matematik
- Diferansiyel Denklemler
- Analitik Geometri
- Mekanik
- Lineer Programlama Teorisi
- Cebir
- İş Güvenliği
- Yöneylem Araştırması
Gibi sayısal ve analitik ağırlıklı dersler yer almaktadır.
Matematik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Derslerini başarıyla tamamlayıp mezun olan bir matematik mühendisi; çeşitli sektörlerde ortaya çıkan problemleri matematiksel ifade ve modellemelerle çözmeye odaklanmaktadır. Ayrıca ürettiği modellemelerin çözümü ile de kendi ilgilenir.
Matematik mühendislerinin yazılım, matematik, analitik geometri, fizik gibi birçok konuya yatkın olması ve ülkemizde yeterince matematik mühendisliği bolümü olmaması nedeniyle yeni mezun matematik mühendislerinin iş bulma şansı oldukça yüksektir.
Matematik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Matematik mühendisleri; sektördeki insan gücü ihtiyacı ile doğru orantılı olarak akademisyenlik yapabilmenin yanı sıra TÜBİTAK ve benzeri kuruluşlarda bilimsel çalışmalar yapabilme imkanına sahiptir.
Ayrıca bankacılık ve finans alanında faaliyet gösteren kurumlar da matematiksel modellemelere ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle matematik mühendislerinin bankacılık ve finans kuruluşlarında da iş bulma ihtimali yüksektir.