.
.
.
.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği, mekanik ve elektronik kelimelerinin birleşiminden türemiş olup otomasyon sistemlerinden sorumlu bir alandır. Bölümün amacı öğrencilerin her konuda bilgi sahibi olmasını sağlayıp donanım ve yazılım sistemlerini öğretmektir. Bunlar sadece teoride kalmaz aynı zamanda pratiğe de geçirilebilir tarzda bilgiler olmalıdır. Dolayısıyla öğretilen dersler sadece görsellikle bütünleşmez, işitsel ve dokunsal yönde de bütünleşir. Ülkemizde aslında oldukça yeni bir bölüm olduğundan eğitim süreci yurt dışıyla kıyaslanabilir seviyede değildir fakat aşama aşama gelişim gösterdiği söylenebilir. Mekatronik Mühendisliği öğrencileri sayısaldan tercih yaptıkları takdirde 4 yıllık lisans sürecini tamamlayabilirler. Mühendislik Fakültesi ya da Teknoloji Fakültesi kapsamında eğitimleri verilir.
Dersler oldukça ilgi çekici ve kişiye fayda sağlayıcıdır. Bununla birlikte öğrenilmek istenen şeyi pekiştirmeye dayalı bir eğitim sistemi vardır. Bunlar Algoritma ve Programlama, Elektrik Devre Temelleri, Bilgisayar Destekli Teknik Resim, Mühendislik Ekonomisi konularını içermektedirler. 8 yarıyıllık bir dönemden sorumlu olurlar ve bununla beraber mezun olacakları okul da iş bulmaları açısından oldukça önemlidir.
Bu derslerin amaçları:
Bunlarla beraber öğrenci zorluk aşamasında yılmamayı, yeniden denemeyi ve hep özgün olmayı öğrenir. Sistematiği bildiğinde öğrenecek daha fazla şey olduğunu bilir ve bunun için çalışır.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği mezunları elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği gibi farklı disiplin dallarında çalışabilirler. Yurt dışı ile oluşturacakları ortaklarla iş birliği içerisine girebilir, yeni yatırımlar ve fikirler elde edebilir daha özgün olabilirler.
Kişilerden beklenen son derece disiplinli, sabırlı ve pratik iş çıkarmalarıdır. Aksi takdirde başlanan bir işin sonu gelmeyecek, tekrar ve tekrar yapmaları gerekecektir. Şanslısınız ki birçok öğretmen öğrencilere daha iyi anlamalarını sağlamak için tekrar tekrar eylemi gerçekleştirme yöntemini kullanmaktadır dolayısıyla size bir sorun yaratmayacaktır. Ancak akademisyenlerin ve yöneticilerin bu konuda biraz sert ve otoriter tavırlara sahip olduğunu, öğrenmek istememeye karşı açıkça fikirlerini belli ettiklerini de söylemek mümkün. Bütün bunlar aslında sizin bölümü ne kadar istediğinizle ve kendinizi geliştirmenizle alakalıdır.
Mezun olan kişiler bazı özel ve kamu kuruluşlarında görev alabilir. Ayrıca savunma sistemleri, otomasyon, makine tasarımı, otomotiv endüstrisi, havacılık, bilgisayar destekli imalat, kalite kontrol sistemleri gibi yerlerde de çalışılması oldukça mümkündür.