SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Nedir?

Sayısal puan türünden öğrenci alımı yapan meteoroloji mühendisliği temel çalışma konusu itibariyle atmosferde gerçekleşen yağmur, kar, dolu, fırtına, rüzgar, hava basıncı gibi doğa olaylarının doğaya ve insana olan etkileri üzerine araştırma yapmayı amaçlamaktadır. Meteoroloji mühendisleri aldıkları eğitimler neticesinde, gerçekleşen doğa olayları üzerine sıcaklık, nem, basınç, ısı gibi verileri toplar ve inceler. Bu inceleme sonucunda dünya geneli için ve ilgili ülke için sıcaklık, basınç ve ısı haritaları hazırlayarak gerçekleşen değişimleri ve bu değişimlerin etkilerini araştırır.

Meteoroloji mühendisi olmak isteyen adayların fen ve biyoloji derslerine ilgili olması, açık alanlarda saha araştırması yapmayı sevmesi ve araştırmacı bir kimliğe sahip olması kendileri için gelecekte kariyerleri adına faydalı olacaktır.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Diğer mühendislik lisans programında olduğu gibi meteoroloji mühendisliği bölümünün eğitim süresi de 4 sene ve 8 yarıyıl olacak şekilde programlanmıştır. 4 sene sonunda derslerini tamamlayan öğrenciler mezun olma hakkı elde etmektedir.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sayısal bir bölüm olması nedeniyle meteoroloji mühendisliği bölümünde 4 sene boyunca fen ve biyoloji ağırlıklı dersler verilmektedir.

Bu dersler arasında;

  • Meteoroloji Mühendisliğine Giriş
  • Genel Kimya
  • Güneş ve Yer Radyasyonu
  • Hidroloji
  • Atmosfer Termodinamiği
  • Modern Fizik
  • Atmosfer Dinamiği
  • Havacılık Meteorolojisi
  • Mühendislik Matematiği
  • Coğrafi Bilgi Sistemi

Gibi coğrafya ve biyoloji ağırlıklı dersler verilmektedir.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Meteoroloji mühendisleri, atmosfer olaylarını inceler ve yorumlar. Belli başlı coğrafi bölgelerde ( nehir, göl, orman) belli bir zaman dilimi boyunca sıcaklık, ısı ve basınç gözlemi yapar. Ve bu gözlem sonucunda birtakım değerlendirme haritaları hazırlar.

meteoroloji mühendislerinin birçok alanda uzmanlaşabilme imkanı bulunmaktadır. Bu uzmanlaşmaya bağlı olarak bazı meteoroloji mühendisleri haritalar çıkarırken bazıları istasyonlardan gelen sismik bilgileri yorumlar ve araştırma yapar. Aynı zamanda hava kirliliğinin nedenlerini inceleyen meteoroloji mühendisleri bu konuda alınabilecek önlemler üzerine çalışmalar yapar.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Mezunu iş Olanakları Nelerdir?

Meteoroloji mühendislerinin iş olanaklarının oldukça geniş olduğunu söylemek mümkündür. Bu mühendisler; Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, Havacılık ile ilgilenen kurumlar, hava yolu şirketleri ve bu alanda faaliyet gösteren birçok özel kurum ve kuruluşta çalışabilme imkanına sahiptir.

Görüldüğü üzere meteoroloji mühendislerinin çalışabileceği birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır.