Bu bölümün temel amacı eski yapıların özellikleri ve karakterlerini bozmadan yeniden inşasını amaçlamaktadır. Bu amaçla teknik personellerin yetiştirildiği mimari restorasyon bölümü kültürel mirasın korunması ve geçmişten bu günümüze ulaşması için çok önemlidir. Ülkemizde devlet, vakıf ve özel üniversitelerinde eğitimi verilen bu bölümün iş alanı her geçen gün artmaktadır.
Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans programlarında eğitimi verilen mimari restorasyon mezunlarının devlet birimlerinde görev alabilmeleri için KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir.
Birçok lisans programına göre iş alanı daha geniş olan mimari restorasyon alanından mezun olmak isteyenlerin 4 dönemli derslerini tamamlamaları gerekmektedir.
Bu bölümden öğrencilerin en az 2.0 not ortalamasını aşağıda belirtilen derslerde başarılı olarak yakalamaları yeterlidir;
Bu temel dersler dışında bu bölüm öğrencileri için her yıl yeni içerikler eklenmektedir. Bu derslerin üniversitelerin bölüm web adreslerinden öğrenilmektedir. Dikey geçiş imkanı da bulunan bu bölümden öğrenciler istedikleri bir bölümde lisans eğitimlerini tamamlayabilirler. Eğitimini verdiği derslerle tarihe ışık tutacak ve daha uzun süreli hizmet alınacak yapılar ortaya çıkaran bu bölümde okumak isteyenlerin meraklı kişiler olmaları önemlidir. Sevilere yapıldığı takdirde geleceğe çok önemli miraslar bırakabilen bu bölüm mezunları işlerini iyi yaptıkları takdirde iş hayatında önemli yerlere gelebilirler.
Bu bölümü 2 yılın sonunda başarıyla tamamlayan ve diplomasını eline alanlar eski yapıların korunması ve tekrardan yapılması için çaba gösteren her yerde çalışabilirler. Bu işler için kalifiye eleman niteliği taşıyan bu bölüm mezunları iş sahası da oldukça fazladır.
Tarih ve kültüre olan ilgi arttıkça iş alanları da artan bu bölüm mezunları KPSS sınav durumlarına göre kültür bakanlığı bünyesinde çalışabilirler. Özel mimarlık ofisleri, restorasyon şirketleri, mimari danışmanlık şirketleri, müzeler ve arkeolojik kazılarda bu bölüm mezunlarının iş imkanları arasında yer almaktadır. Kazancı yüksek olduğu kadar eğlenceli de olan bu iş alanlarında daha kolay yükselmek isteyenlerin DGS sınavıyla eğitim derecelerini yükseltmeleri yeterlidir.