Üniversitede lisans üzerine eğitim almayı düşünen kişilerin tercih edebilecekleri bölümler arasında muhasebe bilgi sistemleri bölümü de bulunur. Bu bölümün amacı öğrencilerin muhasebeyi, bilgi sistemlerini ve yönetime dair gerekli bilgileri öğrenmesi ve bu sayede de edindikleri bilgileri hayata geçirmeleridir. Bu bölümdeki eğitimler uluslararası muhasebe alanında belirlenen standartlara bağlı olarak verilir.
Muhasebe ve bilgi sistemleri bölümü 4 yıllık eğitim verilen bölümler arasındadır. Bu bölümü başarıyla bitirebilen kişiler lisans diplomasına sahip olurlar. Bölümün tercihler arasında yazılabilmesi ve bölüme kabul edilmesi için tyt ve ayt sınavlarına girmek ve bölüm için yeterli olacak eşit ağırlık puanını almak gerekir. Bu bölüm üniversitelere yeni eklenen bir bölümdür ve eğitimleri uygulamalı bilimler yüksekokulunda verilir.
Muhasebe ve denetim gibi konulara meraklı olan kişiler muhasebe bilgi sistemleri bölümünü seçerler. Böylece bölümde 4 sene eğitim alarak mezun olabilirler.
Bölüme kabul edilen öğrencilerin 4 sene boyunca alacakları derslerden birkaçı şöyledir;
Derslerinin yanı sıra Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, İngilizce, Fransızca, Matematik ve İstatistik derslerinden sorumlu tutulurlar. Bu dersler dönemlere göre farklılık gösterirken toplamda 8 dönemi de başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler lisans mezunu olabilirler.
Muhasebe bilgi sistemlerinden mezun olan kişiler muhasebe bölümlerinde çalışırlar. Bu bölümler özel ya da kamuda yer alabilir. Muhasebeci olarak da adlandırılan kişiler gelir gider takibi, aylık bilanço hesaplamaları, ciro hesaplamaları, verilerin kaydedilmesi, denetleme ve verilerin korunması gibi işlerle uğraşırlar. Ayrıca bu bölümden mezun olan kişiler dış ve iç denetçilik görevlerinde bulunarak işletmelerin denetimini yaparlar.
Lisans eğitimi verilen muhasebe bilgi sistemleri bölümünden başarıyla mezun olan kişilerin elde ettikleri iş olanakları oldukça geniştir. Muhasebe bir şirketin gelirini ve giderini kapsadığı için hemen her şirket ve kurumda muhasebe departmanı bulunur. Bu bölümden mezun olan kişilerde bu departmanlarda çalışabilirler. Ayrıca mezunlar sigortacılık, bankacılık, finans, denetim ve üniversite bünyesinde çalışabilirler. Bunun dışında mezunlar gerekli sınavlarda başarılı olmaları ve deneyim kazanmaları durumunda da mali müşavir olarak çalışabilirler. Muhasebe bilgi sistemlerini bitiren kişiler kendi ofislerini açarak da muhasebe hizmetleri verebilirler.