Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?
Nanoteknoloji maddeyle ve maddenin yapı taşlarıyla ilgilenen bir bilimdir. Nanoteknoloji mühendisliği bölümü ise nanoteknoloji alanında çalışmalar ve araştırmalar yapacak bilgili bireylerin yetiştirilmesini sağlayan üniversite bölümüdür. Bu bölümü kazanan ve eğitim alan kişiler nanoteknoloji projelerinin hayata geçirilmesinde etkin rol oynarlar. Bunun için nanoteknolojiye ilgisi bulunan kişilerin bölümü tercih etmesi ve eğitim alması gerekir. Disiplinli çalışan ve sorumluluk duygusu yüksek olan kişiler bu bölümü tercih edebilirler.
Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Atom ve moleküllerle ilgilenen nanoteknoloji mühendisliğinin eğitimi 4 yıl sürer. Bu süre boyunca öğrenciler nanoteknolojinin gelişmesi ve yeni projelerin hayata geçmesi için gerekli olan bilgileri öğrenirler. Ayrıca öğrendiklerini de hayata geçirirler. Bölümü seçecek olan kişilerin kazanmaları gereken kredi oranı 240 kredidir. Bu krediyi tamamlayanlar ve mezun olmasında herhangi bir sorun yaşamayanlar bölümden mezun olabilirler.
Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversite için yapacakları tercihlerde nanoteknoloji mühendisliğini yazmayı düşünen kişiler bölümde hangi derslerden sorumlu olacaklarını merak ederler.
Bölümde öğrenciler için 4 sene içerisinde verilen dersler şunlardır;
- Bilgisayar Programlama
- Genel Kimya
- Karmaşık Analiz
- Nano Malzemeler
- Diferansiyel Denklemler
- Endüstriyel Malzemeler
- Malzeme Bilimi
- Genel Matematik
- Doğrusal Cebir
- Nano Malzeme Üretim Yönetimi
- Genel Fizik
- Bilgisayar Uygulamaları
- Termodinamik
Derslerinden sorumlu tutulan kişiler dersleri verdiklerinde nanoteknoloji mühendisliği diplomasını almaya hak kazanırlar. Bölümü tercih edenler ve bölümden mezun olan kişiler nanoteknoloji mühendisi olarak anılırlar.
Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Nanoteknoloji mühendisi olan kişiler nanoteknoloji projelerinin hazırlanması ve üretime geçilmesi için çalışırlar. Ayrıca projeler için tasarım ve malzeme tedarik edilmesini sağlarlar. Nanoteknolojiye uygun üretilen malzemelerin veya hayata geçirilen projelerin doğruluğunun kontrolünü yaparlar. Bu kişiler aynı zamanda araştırma görevlisi olarak da çalışmalar yapabilirler. Nanoteknoloji mühendislerinin çalıştığı şirket veya kuruma bağlı olarak yönetici olarak çalışmaları da mümkündür.
Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Nanoteknoloji mühendisliği bölümünü bitiren kişiler Türkiye’de veya yurt dışında çalışma imkanı bulabilirler. Bölüm mezunlarının kendi alanlarında yararlanabilecekleri iş olanakları Tübitak’ta, Arge’de, askeri savunma alanında, laboratuvarlarda, havacılık, otomotiv, kozmetik ve elektronik sektörü yer alır.
Bu sektörlerden birisini tercih eden kişiler nanoteknoloji mühendisi olarak çalışmaya başlarlar. Ayrıca mühendisler üniversitelerin ilgili akademik kadrolarında da çalışabilirler. Nanoteknoloji mühendisleri çalıştıkları şirketler ve kurumlarda nanoteknoloji alanında hazırlanan projelerin hayata geçirilmesini ve bu sayede projelerin insanlara yarar sağlamasına yardımcı olurlar.