Mühendislik bölümleri arasında yer alan Orman Mühendisliği, üniversitelerin Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunuyor. Bu bölümün amacı ormandaki belirli alanların hesaplanması ve çeşitli türlerin incelenmesi, ağaçlandırma yapılabilecek alanların belirlenmesi ve aşılanması gibi görevlerde faaliyet gösterebilecek personellerin yetiştirilmesidir.
Aynı zamanda ormanların korunması, ıslahı, geliştirilmesi ve erozyonla mücadelesi konularında çalışma yapmak için eğitim verilen bir bölümdür. Orman Mühendisliği bölümü ile ilgili bilinmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.
Orman mühendisi olmak isteyen öğrencilerin farklı üniversitelerin bünyesindeki bölümlere giriş yapması gereklidir. Üniversitelerin 4 yıllık Orman Mühendisliği lisans programından mezun olmak gerekiyor.
Mühendislik Fakültelerinde verilen bazı ortak dersler, Orman Mühendisliği bölümünde de okutuluyor. Orman mühendisi olarak mezun olmak isteyen öğrencilerin 4 sene boyunca göreceği bazı dersler vardır. Matematik, İstatistik, Kimya, Ekonomi ve Botanik gibi derslerin yanı sıra birçok önemli ders veriliyor.
Bölümde eğitim verilecek derslerden bazıları şu şekildedir;
Belirtilen derslerin yanı sıra Orman Entomolojisi, Ekolojisi ve Yolları gibi orman ile ilgili farklı derslerde eğitim veriliyor.
Orman mühendislerinin görevlerine bakıldığı zaman farklı alanlar ortaya çıkıyor. Oldukça geniş bir alanda istihdam edilebilecek olan mezunlar, devlet kurumlarının yanı sıra özel sektörde de faaliyet gösterebiliyor. Ormanların geliştirilmesi, aşılama ve ıslah gibi alanlarda da faaliyet gösterilir. Ormanlarda yaşanabilecek erozyon ve farklı doğal afetlerin önlenmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Belirtilen alanların yanı sıra yönetim alanındaki farklı kadrolarda görev yapılabilir.
Mühendislik Fakültelerinin bünyesinde yer alan Orman Mühendisliği lisans programlarından mezun olan orman mühendislerinin büyük bir kısmı, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterebilir. Orman Müdürlüğü'ne bağlı farklı kurumlarda faaliyet gösterilebilir. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı yerlerde çevre düzenleme, baraj havzaları düzenleme gibi işlerde görev alabilirler.
Bunun dışında endüstriyel orman işletmelerinde de çalışma imkanları vardır. Özel sektör alanında faaliyet gösteren orman mühendisleri ıslah ve dikim işlemleri hakkında çalışmalar yapabilir. Farklı ağaç çeşitlerinin yetiştirilmesi ve doğal alanların korunması gibi konularda görev alabilirler.