.
Üniversitelerin önemli bölümlerinden biri olan Özel Eğitim Öğretmenliği; doğum öncesi, doğum esnası veya doğum sonrası yaşanan çeşitli komplikasyonlar sonucu meydana gelen rahatsızlıklar ile ilgilenilmesi için faaliyet gösteren bir meslek koludur. Zihinsel engellilik, görme engelli, işitme engelli ve cerebral palsi gibi sorunlar yaşayan bireylere, özel eğitim sınıflarında eğitim verilir. Özel eğitim öğretmenliği mezunları bireyselleştirilmiş yöntem, teknik ve malzemelerle profesyonel bir şekilde eğitim verir.
Özel Eğitim Öğretmenliği, üniversitelerin Eğitim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösterir. Özel Eğitim alanında gerekli eğitim verilen bölümlere giriş yapılabilmesi için gerekli olan bazı yeterlilikler vardır. Sözel puan türü ile öğrenci alımı gerçekleştiren 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programı bünyesinde; zihin yetersizliğinin yanı sıra işitme yetersizliği ve görme yetersizliği alanlarında seçmeli dersler bulunuyor. Bu alanlarda verilen uygulamalı ve teorik dersler ile bilgi ve becerisi yüksek öğretmenler yetiştirilmeye çalışılıyor.
Bu bölümü seçen öğrencilerin göreceği bazı dersler şu şekildedir;
Verilen dersler başta olmak üzere diğer bölüm dersleri ve formasyon derslerinden de sorumlu olacaklardır. Belirtilen dersleri başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünden mezun olmaya hak kazanacaktır.
Çeşitli yetersizliklerden dolayı yaşıtlarından ayrı eğitim alması gereken bireylere sağlanacak eğitimi Özel Eğitim Öğretmenleri verir. Verilecek eğitim özel eğitim sınıflarında özel materyaller kullanılarak ve kişiye özel yöntem ve teknik uygulanarak sağlanır.
Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünden mezun olan kişilerin temel amacı, bireyin hayatını kolaylaştıracak, bireyin gelişim olarak yaşıtlarını yakalayabilmesi ve toplum içinde kaynaşmasını sağlayacak eğitimi vermek şeklindedir.
Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programı mezunlarının, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi veya özel eğitim kurumlarında faaliyet gösterme olanağı vardır. Aynı zamanda Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM ) , hastanelerde veya sosyal hizmetlerde çalışma imkanları vardır. Özel sektörde faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezlerinde de iş olanakları bulunabilir.