SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Nedir?

Petrol ve doğalgaz mühendisliği yer altında bulunan kaynakların doğal yollar kullanılarak çıkarılmasını sağlayacak insanların yetişmesini amaçlar. Bu sebeple bölümde verilen eğitimler neticesinde petrol ve doğalgaz mühendisleri petrolün veya diğer doğalgazların çıkarılmasını, gerekli yere taşınmasını ve sondaj çalışmalarını yapabilecek bilgiye sahip olurlar. Yeraltında var olan petrolün teknolojiden yararlanılarak doğru ve verimli bir şekilde çıkarılmasını sağlarlar. Bu bölümde verilen eğitim doğal gaz veya petrole dair verilen teori eğitiminin yanında uygulamalı da eğitimdir. Bu sayede mühendis adayları daha öğrenciyken petrol çalışmalarında yer alma şansını bulabilirler.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Doğalgaz ve petrolün çıkarılması ve değerlendirilmesi adına eğitim verilen bölümdeki eğitim 4 yılı kapsamaktadır. Böylece petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünü tercih eden kişiler lisans öğrencisi, okulu bitirmelerinin ardından da lisans mezunu olabilirler. Kredili eğitim verilen bölümün toplam kredisi ise 240’tır. Bu mühendisliğin puan türü ise sayısaldır.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Petrol ve doğalgaz mühendislerinin yetişmesi için eğitimlerin verildiği bölümde öğrenciler temel dersleri ve mühendislik alanını ilgilendiren dersleri görürler.

Petrol ve doğalgaz mühendisliği eğitimindeki dersler;

  • Petrol Değerlendirmesi
  • Petrol Jeolojisi
  • Petrol Üretimi Mühendisliği
  • Petrol Mühendisliği Dizaynı
  • Rezervuar Mühendisliği
  • Kuyu Loglaması
  • Sondaj Mühendisliği
  • Doğalgaz Mühendisliği
  • Petrol Ekonomisi

Başta olmak üzere üniversitelere göre farklılık yaşanabilen derslerdir. Verilen derslerin final ve vize sınavlarını veren kişiler petrol ve doğalgaz mühendisi olarak lisans diploması alırlar. Ardından da yurt içi ve yurt dışında hizmet veren petrol şirketlerinde çalışabilirler.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Petrol ve doğalgaz mühendislerinin yaptıkları işler arasında petrol veya doğalgaz gibi sektörün gelişmesi için gerekli olan yer altı kaynaklarını bulmak yer alır. Ayrıca mühendisler petrollerin bulunması sonrasındaki çıkarılma, taşıma ve işlenmesi gibi işlemlerde de görev alırlar. Bu mühendisler ayrıca petrol sondaj çalışmalarında da yer alarak raporlar hazırlarlar. Petrolün çevreye ve insanlara zarar vermeyecek imkanlarla çıkarılmasını ve değerlendirilmesini sağlarlar. Bu çalışmaları sırasında ise çalışanların güvenliğini de sağlayarak sağlıklı bir çalışma yürütürler.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Petrol ve doğalgaz konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olarak petrol ve doğalgaz mühendisi olan kişiler farklı alanlarda hizmet veren iş olanaklarını değerlendirebilirler. Petrol ve doğalgaz mühendisliğinden mezun bireylerin çalışabilecekleri alanlar şu şekildedir; Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı, Boru Taşımacılığı Şirketi, Petrokimya Endüstrisi, petrol şirketleri, petrol arama şirketleri, enerji şirketleri ve rafinerilerdir. Ayrıca mühendisler LPG alanında da çalışırlar. Lisans eğitiminin ardından yüksek lisans veya doktora yaparak akademik kariyer yapma veya daha iyi iş olanaklarından yararlanma imkanına da kavuşabilirler.