Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım Bölümü Nedir?
Peyzaj mimarisi ve kentsel tasarım üniversite öğrencilerine lisans düzeyinde eğitimin verildiği bir bölümdür. Bu bölüm peyzaj mimarisiyle kentsel tasarımı birleştirerek şehirlere modern bir görünüm verilmesini sağlayacak kişileri yetiştirmek ve bu kişilerin sektöre kazandırılmasını sağlamaktır. Lisans bölümünü kazanan kişiler peyzaj çizimlerini yapmayı ve bu çizimleri teknolojiden yararlanarak yapmayı öğrenirler.
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Amacı çevre ve şehir düzenlemesini sağlamak olan bölüm için verilen eğitim 4 yılı kapsar. Bölümün öğrencileri müfredatta yer alan derslerden geçerek 240 krediyi elde eder ve mezun olurlar. Derslerden geçmenin yanında öğrencilerin staj yapmaları ve üniversitelere göre değişebilen şartları yerine getirmeleri gerekir.
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversiteye yerleştirme tercihlerinde peyzaj mimarisi ve kentsel tasarım bölümünü yazan kişiler 4 yıllık eğitimden sorumlu olurlar. Bu eğitimleri ve eğitime bağlı olan dersleri geçtiklerinde de lisans mezunları arasında katılırlar.
Bölüm öğrencilerinin 4 yıllık dönemde alacakları seçmeli ve zorunlu derslerin isimleri şu şekildedir;
- Maket Yapımı
- Sunum Teknikleri
- Üç Boyutlu Modelleme
- Peyzaj Kontrüksiyon Teknikleri
- Peyzaj Kuramına Giriş
- Mimari Teknik Çizim
- Doğa Koruma ve Turizm
- Peyzaj Ekolojisi
- Portfolyo Tasarımı
- Kentsel Çevrenin Analizi
- Bitki Malzemeleri
- Mimari Çizim
- Temel Tasarım
- Arazi Tasarım Teknikleri
Bu dersler sayesinde öğrenciler uluslararası standartlara sahip olan peyzaj mimarisi bilgilerini edinirler ve mezuniyetlerinin sonrasında da çalıştıkları alanlarda uygularlar. Ayrıca modern kentleşme çalışmalarına katkı sağlarlar.
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Peyzaj mimarisi ve kentsel tasarımdan mezun olan kişilerin yapacakları işler çalıştıkları kurum veya birime bağlı olarak değişebilir. Bunun için kişiler kurumların peyzaj mimarisi veya kentsel tasarım ihtiyaçlarına bağlı olarak projeler hazırlarlar. Bu projelerin gerçekleşmesi için gerekli malzemeleri belirlerler ve bu malzemelerin temin edilmesini sağlarlar. Ayrıca hayata geçirilmeye başlayan peyzaj ve tasarım projelerinin kontrolünü yaparak yapılan yanlışlıkların düzeltilmesini sağlarlar. Aynı şekilde de yanlışlıkların yaşanmasının önüne geçerler.
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Peyzaj mimarisi ve kentsel tasarım bölümünde eğitim alan ve mezun olan kişilerin bölümlerine dair yararlanabilecekleri iş olanakları öncelikle belediyelerdir. Belediye bünyesinde çevrenin peyzaj düzenlemelerinin yapılmasını sağlarlar. Ayrıca bu kişiler mimarlık ofislerinde de çalışarak peyzaj mimarisi projeleri hazırlayabilirler ve projelerinin çevreye uygulanmasını sağlayabilirler. Bu bölümde okuyan kişiler çalışabilecekleri diğer yerler ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, fidanlıklar, tasarım ofisleri ve bitki üretim alanlarıdır.