Peyzaj Mimarlığı Bölümü Nedir?
Bilim ve sanatın bir arada bulunduğu peyzaj mimarlığı bölümü akademik bir disiplin alanıdır. Bölümün amacı, arazileri konutları tasarlayan bunların planlarını oluşturan ve yönetimini sağlayan nitelikli profesyonel kişilerin yetiştirilmesidir. Peyzaj mimarları parklardan bahçelere, deniz kenarlarından kampüslere kadar birçok alanın tasarımı ve planlamasıyla ilgilenir. Tarihi alanların restore edilmesi görevi de peyzaj mimarlarına verilir. Ülkemizde birçok üniversitede peyzaj mimarlığına öğrenci kabulü yapılmaktadır. İş imkanları açısından özel ve kamu kuruluşlarında çeşitli alanlarda çalışabilen mezunların istihdam edilme oranları oldukça yüksektir.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Sayısal puan türünden öğrenci kabulü yapan peyzaj mimarlığı bölümü eğitim süresi toplamda 8 yarıyılı kapsamaktadır. Eğitim süresi boyunca öğrenciler çeşitli dersler alırlar. Üniversiteden üniversiteye alınan derslerin isim ve içerikleri farklı olabilmektedir. Her üniversite belirli bir kontenjanda bölüme öğrenci alımı yapmaktadır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölüm öğrencileri 8 yarıyıl boyunca çeşitli dersler görürler.
Bu derslerden bazıları şunlardır:
- Genel Toprak Bilgisi
- Temel Tasarım
- Bitki Sosyolojisi
- Jeomorfoloji
- Botanik
- Peyzaj Sanat Tarihi
- Kentsel Rekreasyon Alan Planlama
- Perspektif Çizim Tekniği
- Kırsal Rekreasyon Alan Planlama
Gibi dersler ve daha birçok ders alırlar. Mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler ve derslerde başarılı olanlar lisans diploması almaya hak kazanırlar. Öğrenciler mezuniyet sonrası Peyzaj mimarı unvanına sahip olurlar. Çeşitli yer ve alanlarda iş imkanları bulunur.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları farklı meslekte olan kişiler ile bir arada çalışır. İnşaat mühendisleri, şehir planlamacıları ve mimarlar ile birlikte çalışan peyzaj mimarları çeşitli projeler geliştirir. Çevrenin korunması ve insan ihtiyaçlarının karşılaşmasında peyzaj mimarlığı bölüm mezunları görev alır. Yerel ve tarihi alanların korunması, projelendirilmesi yapıların yeniden oluşturulması da bu görevler arasında yer almaktadır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
İş olanakları açısından bölüm mezunları devlet veya özel kurumlarda çalışabilirler.
Mezunların istihdam alanları şu şekildedir:
- Orman Bakanlığı
- Tarım İl Müdürlüğü
- Devlet Su İşleri
- Karayolları
- Mimarlık Ofisleri
- Şehir ve Bölge Restarosyon Şirketleri
- Belediyeler Kent Estetik Kurulları alanlarında çalışabilirler.
Devlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'ndan gerekli olan atama puanını alması gerekir. Kariyerine akademik anlamda devam etmek isteyen mezunların ise üniversitelerde çeşitli alanlarda iş imkanları vardır.