Öğrencilere öğrenim süreçleri dahilinde pratik bilgi sağlayan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bireylerin akademik başarıları kapsamında önemli rollere sahiptir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerin psikolojik açıdan desteklenmesi ve öğrencilere rehberlik hizmeti sunulması adına kaliteli danışmanlar üretmeye çalışmaktadır.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü gelişmelere açık, öğrenci potansiyellerini keşfetmeye çalışan, eğitim aşkına sahip, problemlerle başa çıkabilmek adına gerekli bilgileri aşılayan bireyler yetiştirmeyi amaçlar.
Üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü lisans programı olarak 4 yıllık bir öğretim süresine sahiptir. Bu bölümü 8 yarıyıl okuyan ve başarılı olan öğrenciler mezun edilir. Bu bölüm sadece eşit ağırlık puan türü üzerinden öğrenci kabul etmektedir.
Üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümleri farklılıklar gösterebilmektedir. Özellikle öğretim olanağı açısından ve uzmanlaşan öğretim üyeleri açısından taşınan farklılıklar dahilinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü farklı ders programlarına sahip olabilmektedir. Temel olarak Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü ders programından bahsetmek gerekirse şu dersleri listelemek mümkündür:
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü birçok bölüme referans olabildiği gibi birçok bölümün ışığından faydalanmaktadır. Bu kapsamda birçok bilim dalı ile iç içe çalışan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrenciler tarafından çok ilgi görmektedir.
Öğrencilerin mental gelişimleri açısından yol gösterici olup psikolojik olarak desteklik hizmeti sürdürürler. Rehberlik ederek gelecek planlamalarında öğrencilerin daha etkin bir planlama kurgulamalarını sağlarlar. Gelişme çağındaki kişilere destekleri dahilinde kişilikleri sağlam, topluma yararlı bireyler yetiştirmede rol alırlar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunları okullarda psikolojik danışma rolünü sıklıkla üstlenmektedir.
Üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunları gerek özel sektörde gerekse devlette kendilerine iş imkanı bulabilmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nda başarı gösteren kişiler devlet kurumlarında iş bulabilmektedirler. Özel sektörde psikolojik danışmanlık görevini üstlenerek özellikle okullarda iş imkanı bulmaları mümkün olmaktadır. Akademik olanakların da bulunduğu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunları serbest çalışma imkanına da sahiptirler.