SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

Sanat Tarihi Bölümü

Sanat Tarihi Bölümü Nedir?

Sanat objelerin tarihini ve birbiri ile bağlamını inceleyen bölüm sanat tarihi olarak geçmektedir.

Sanat tarihinin materyalleri ise;

•       Resim

•       Heykel

•       Mimari

•       Dekoratif Objeler

•       Seramik olarak geçmektedir.

Ayrıca tarihsel kaynakların kullanımı becerilerini geliştirir, bizleri çevreleyen görsel kültür zenginliğini yorumlar. Sosyal ve kültürel alanlarda tarihsel olarak bilinmiş bir sanatsal üretim anlayışı oluşturur.

Sanat Tarihi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversitelerde sanat tarihi 4 yıllık lisans eğitimi olarak geçmektedir. Bu bölüme ek olarak başka bir bölüm daha vardır bu da Arkeoloji ve Sanat Tarihi olarak geçmektedir. Bu bölümde 4 yıllık bir lisans programıdır.

Sanat Tarihi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde okumak isteyen öğrenciler birtakım dersleri de beraberinde görecektir. Bu derslerde başarılı oldukları sürece de mezun olurlar. Bu bölümde okuyacak öğrencilerin göreceği dersler Sanat Tarihine Giriş, Mitoloji ve İkonografi, Terminoloji, Sanat Tarihi Araştırmaları, Sanat Tarihi Uygulamaları ve Müzecilik olarak geçmektedir. Bu derslere ek olarak İslam Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı, Türk Sanatı, Anadolu Selçuklu Sanatı, Beylikler Dönemi Sanatı, Osmanlı Sanatı gibi alanda önemli dersler görmektedirler. Bu bölümü seven sanat tarihi öğrencileri bu dersleri çok sevecek ve çok fazla araştırma yapıp yorumlayacaklardır. Bu dersler haricinde başka derslere de sorumlu olurlar.

Bu dersler şu şekildedir;

  • Anadolu Arkeolojisi,
  • Yapılar ve Kentler,
  • Eski Yakın Doğu Sanatı ve Arkeolojisi gibi derslerde görürler. Arkeoloji bu bölüm içinde önemlidir.

Sanat Tarihi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Kültür Bakanlığında, galerilerde ve müzelerde çalışabilirler. Modern müze kreatörlüğü ve sanat yönetmenliği işlerinde çalışabilirler. Bunlara ek olarak kendi uzmanlık alanlarında akademisyen ve öğretmen olabilirler. Bu bölüm mezunları ayrıca çeşitli sanat ve mimari eserlerinde bulunan görsel kanıtları metinsel kanıtlarıyla beraber inceletir ve öğrencilerin analiz etmelerine yardımcı olur.

Sanat Tarihi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mezunlar Kültür Bakanlığına bağlı müzelerde ve valiliklerde, belediyelerde, devletin kültür ve tarih kurumlarında iş bulabilirler. Kütüphanelerde, arşivlerde ve sanat merkezlerinde de çalışabilirler. Özel sektör olan müzelerde, şirketlerde, sanat galerilerinde ve özel kültür merkezlerinde görev alabilirler. Bölüm geniş kitlelere ulaşması ile birlikte büyümesi olası bir gerçektir. Yurt içinde ve yurt dışında gittikçe rağbet görmektedir buna bağlı olarak ciddi yatırımlar vardır. Bilinen dil sayısına ve seviyesine bağlı olarak yurt dışı imkanları açıktır ve gelişmeye de devam etmektedir. Dil bilmek bu bölümde önemlidir.