Toprağın şekillendirilmesi ve yüksek ateşte pişirilmesiyle elde edilen seramik geçmişten günümüze kadar gelmiş sanatlardan birisidir. Aynı şekilde camda uzun yıllar önce çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Seramik ve cam lisans bölümü ise seramik cam sanatının günümüzde de devam ederek nesillere aktarılması amacıyla başarılı kişilerin yetişmesini amaçlar.
Bölümü seçen öğrenciler seramik veya cam kullanarak yaptıkları üretimler sayesinde yeteneklerini ortaya çıkarabilirler. Bölümde verilen eğitim geçmiş ve modern seramik üretiminin öğrencilere verilmesini amaçlar. Bu bölümde eğitim alan kişiler seramik veya cam sanatının atölyelerde uygulamalı olarak da öğrenebilirler.
Seramik ve cam bölümünü tercih edenler lisans öğrencisi olurlar. Çünkü bu bölümün eğitimi dört yıl sürer. Eğitimin tamamlanmasının ardından da lisans diploması alarak cam ve seramik sanatına dair çalışmalar yaparlar.
Üniversitelerde yer alan güzel sanatlar fakültesinde bağlı olan seramik, cam bölümünü tercih eden kişiler bu sanat dalının öğrenilebilmesi için gerekli olan derslerden sorumlu tutulurlar.
Öğrencilerin sorumlu tutuldukları dersler;
Dersleri ile eğitimi uygulamalı ve teorik olarak alıp seramik eşya veya cam eşya üretimi yapabilirler.
Lisans türünde eğitim verilen bölümden mezun olan kişiler seramik veya cam sanatının hayatta kalması için çalışmalar yaparlar. Seramik ya da cam kullanarak üretimler yapabilirler. Bu ürünler mutfakta kullanılabilen ürünler olabilir. Ayrıca seramik veya cam kullanarak süs eşyası üreterek ev dekorasyonuna katkı sağlayabilirler. Halk eğitim merkezlerinde, okullarda ve üniversitelerde verdikleri eğitimler sayesinde de bu sanatın unutulmamasını sağlarlar.
Seramik ve cam bölümünden mezun olan kişilerin değerlendirebilecekleri farklı iş olanakları bulunur. Kişiler seramik alanında kendi atölyelerini açarak üretim yapabilirler ve yaptıkları ürünleri satışa çıkarabilirler. Ayrıca seramik endüstrisinde çalışarak üretime katkıda bulunabilirler. Cam işleme atölyelerinde çalışarak cam eşya ve aksesuar üretimi yapabilirler. Devlete bağlı veya özel olan sanat atölyelerinde seramikten eserler üretebilirler. Meb veya halk eğitim merkezlerinde seramik veya cam bölümü eğitmeni olarak görev yapabilirler. Bunlar dışında da güzel sanatlar fakültelerinin seramik ya da cam bölümlerinde akademik kariyer yapabilirler.