.
Lisans eğitim bölümlerinden olan sermaye piyasaları ve portföy yönetimi bölümünün amacı sermaye piyasasına katkıda bulunacak kişilerin yetiştirilmesidir. Bu kişiler eğitimleri sayesinde piyasa bilgisini, parayı yönetmeyi ve parayı doğru değerlendirmeyi öğrenirler. Aldıkları eğitimler ve bilgiler sayesinde de yatırımcılara yardımcı olarak onların doğru yatırım yapmalarını sağlarlar.
Böylelikle piyasaya ve ekonomiye yararlı iş yapmış olurlar. Bölüm dair bilgi sahibi olmayanların ekonomi, finans, borsa, yatırım ve piyasaya ilgi duydukları zaman seçebilecekleri bir bölüm olduğunu bilmeleri gerekir. Ayrıca bölüm sayısal bir bölüm olduğu için sayısal bilgisi yüksek ve sayısalla ilgilenen kişilerin tercih etmeleri gerekir.
Üniversitelerin sermaye piyasaları ve portföy yönetimi bölümünde 4 sene eğitim verilir. Bu eğitimin kredisi 240 AKTS olur ve öğrenciler bu kredi sayesinde bölümden mezun olabilirler. Ayrıca bölümden mezun olabilmek için üniversitelilerin bölümün mezuniyeti için sunulan şartları taşımaları gerekir.
Sermaye piyasaları ve portföy yönetiminde bulunan dersler genellikle finans veya ekonomi üzerine verilen derslerdir. Bu sebeple öğrencilerin bölümü ekonomiye ilgi duymaları durumunda tercih etmeleri gerekir.
Bölümde;
Başta olmak üzere İngilizce, İnkılap, Türk dili ve Matematik dersleri verilir. Mesleki ve temel derslerinin tamamından geçme notunun alındığı takdirde bölümden mezun olunabilir. Genellikle de yatırım uzmanlığı ve danışmanlığı yaparlar.
Dört yıl boyunca sermaye piyasaları ve portföy yönetimi eğitimi alan kişiler bankalarda veya yatırım şirketlerinde yatırım danışmanlığı yapabilirler. Bu sayede insanların yatırımlarını doğru şekilde değerlendirmelerini sağlarlar. Yatırımlar konusunda kişilere bilgiler verirler ve onlara yatırım alanındaki riskleri anlatırlar. Ayrıca borsa hesapları ve risk hesapları yaparak piyasa adına çalışmalar yürütebilirler.
Sermaye piyasaları ve portföy yönetiminden mezun olan kişiler piyasayla ve ekonomiyle ilgilenebilecekleri sektörlerde çalışırlar. Piyasa, borsa ve ekonomi bilgisi olan kişilerin çalışabilecekleri yerler ve iş imkanları şunlardır; finans şirketleri, yatırım şirketleri, spklar, yatırım bankaları, Bist, kalkınma bankaları, borsa şirketleri, kalkınma ajansları, hazine müsteşarlığı, SGK ve Tüik’tir.