Sinema Ve Televizyon Bölümü Nedir?
Sinema ve Televizyon bölümü en revaçta olan bölümlerden birisidir. Bu alanda yetiştirilebilecek elemanlar aranır. Sanatla alakası bulunan, meraklı insanların tercih edebileceği bölümdür.
Sinema ve Televizyon Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
2 yıllık bir önlisans programına sahiptir. TYT türünden hesaplanır. Burslu, ücretli olarak bazı üniversitelerde okunma imkanına sahiptir.
Sinema Ve Televizyon Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bu bölümü seçecek öğrencilerin iletişimi yüksek, sinema ve televizyon alanına ilgili, meraklı, sözel alana yatkın, yaratıcı, dikkatle olayları izleyebilen, farkındalığı yüksek bireyler olması şarttır. Mezun olduktan sonra öğrencilere lisans diploması verilir ve bu diplomada öğrenim yapılan ana sanat dalı ve sanat dalı belirtilir. Mezunlar film yönetmenliği, seslendirme, senaryo yazarı, kurgu, ışık, görüntü yönetmeni, stüdyo şefi unvanları işlerini yapabilirler.
- İletişim Dili
- Sosyoloji
- Hukuk
- İngilizce
- Kamera ve ışık
- Görüntü dili
- Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri
- Eleştirel medya okuryazarlığı
- Stüdyo teknikleri ve reji
- Sosyal psikoloji gibi dersleri almaktadırlar.
Bu alanın en çok ihtiyacı olan şey bireylerin kendini geliştirebilmesi ve tekrarlamamasıdır. Ünlü yönetmenlere, senaristlere baktığımızda görürüz ki her birinin kendine has yetenekleri mevcuttur. Bu yetenekler onları bir adım öteye taşırlar ve bununla birlikte her işlerinden sonra birilerinin takdirini kazanmayı başarırlar. Önemli olan her zaman bir adım öteye gidebilmektir.
Sinema Ve Televizyon Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Gazetelerde, dergilerde, televizyon kanallarında, dizi ve film sektöründe, ajanslarda çalışabilirler. Bunun yanı sıra meslekte önemli olan tecrübeye sahip olmaktır. Ancak bilindiği üzere mezun olduktan sonra çok fazla tecrübenin bulunmaması normaldir bu yüzden gelebilecek düşük ücretlere de imkansız gözüyle bakmamak gerekir. Resmi ve özel TV kurumlarında, sinemalarda, tanıtımlarda iş sahibi olunabilir. İsteyen kendi markasını bile yaratabilir. Bu denli alana sahip olan sinema ve televizyon sektörünün değeri günümüzde pek bilinememektedir. Sinema işi zor ve emek isteyen bir iştir. Uzun uğraşlar sonucu düşünülüp karara varılması ve verilen kararın da mantığa yatkın olması şarttır. Sinemada başlarda başkasının emri altında çalışabilir gerekirse öğrenmek ve tecrübe kazanma amacıyla verilen küçük işleri bile yapabilirsiniz. Ancak bu her işte mevcuttur sadece sinema sektöründe olan bir şey değildir. Size verilenden daha fazlasını isterseniz hep elde edemeyebilirsiniz ama çoğunlukla zamanı geldiğinde iyi yerlere gelirsiniz. Sinema sektörü kendini bir adım öteye taşıyabilen insanlar sayesinde ön planda olacaktır.