Üniversite bölümleri arasında bulunan Sinoloji bölümü Orta Asya Türk tarihinin aydınlatılması için çalışmalar yapan bölümdür. Bu bölümde eğitim alan kişiler Çin tarihini ve Çince’ye dair önemli bilgileri edinirler. Öğrenciler eğitimleri sayesinde Çince hakkında araştırmalar yapacak bilgili bireyler olarak üniversiteden mezun olurlar.
Çalıştıkları kurumlar, araştırmalar ve sektörlerin etkisiyle de Çince’nin tarihinin tüm Dünya tarafından doğru şekilde bilinebilmesi için emek harcarlar. Bu bölümü tercih etmeyi düşünen kişilerin Çince’ye ve Çin’e karşı ilgi duyması ve araştırma yapmayı seviyor olması gerekir. Bu sayede Çin eserlerini ve tarihini araştırıp ileriki zamanlarda yaşayanlara ulaştırılması için çalışmalar yapabilirler.
Üniversitelerin Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi bölümleri arasında yer alan Sinoloji bölümü 4 yıllık eğitim verir. Lise mezunu olan kişiler bu bölümü tercih ettiklerinde ara dönemlerle birlikte 8 dönem eğitim alırlar. Eğitimlerinde başarı elde etmeleri durumunda da lisans diploması almaya hak kazanırlar. Aldıkları diplomalar sayesinde de istedikleri alanda çalışırlar.
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesine bağlı olan bölümde Çince ve Çin edebiyatı üzerine eğitimler verilir.
Üniversite tercihlerinde Sinoloji bölümünü tercih edecek olan kişilerin karşılaşacakları dersler arasında şunlar yer alır;
Derslerini alan ve dört yılsonunda mezun olmaya hak kazanan kişiler Sinolog unvanı alırlar ve bu unvanla birlikte Çince üzerine çeşitli kurumlarda çalışmaya başlarlar.
Bölümde aldıkları 4 yıllık eğitimin ardından mezun olan kişiler özel veya kamuda çalıştıklarında genellikle Çince üzerine çalışmalar yaparlar. Çince’nin tarihinin araştırılması ve Çin edebiyatının incelenmesi gibi çalışmalarda bulunurlar. Bu sayede Çin edebiyatının ve Çince’nin tarihinin daha iyi anlaşılabilmesini sağlarlar. Bunlar dışında eser çevirileri ve evrak çevirileriyle de uğraşırlar.
Çince üzerine eğitim verilen bölümden mezun olan kişilerin iş olanakları hem özel sektörde hem de kamu sektöründe bulunur. Ayrıca bankalarda da çalışabilme imkanları vardır. Bölümden mezun olan kişilerin kamu sektöründe çalışabildikleri alanlar ise bakanlıklar, arşiv bölümleri, kütüphaneler, müzeler, Dışişleri Bakanlığı, turizm acenteleri, TRT, elçilikler ve üniversiteler olur. Ancak bankalar ve kamuda bölümleri üzerine çalışmak isteyen kişilerin KPSS ve diğer gerekli sınavlarda aranan puanı kazanmış olmaları gerekir. Ayrıca üniversitelerde Çince üzerine ve bölümleri üzerine eğitmenlik yapabilirler.